Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τί να λες στο παιδί σου καθημερινά

Ως μητέρα θέλεις να επικοινωνείς όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα με το παιδί σου! Όσο το μεγαλώνει θα καταλαβαίνεις ποιον τρόπο επικοινωνίας πρέπει να χρησιμοποιήσεις και ποιες φράσεις “μιλούν” καλύτερα στις ψυχούλες τους. Εδώ σου έχουμε μια κατηγορία φράσεων που είναι χρήσιμες και απαραίτητες για τη σχέση σας και θα ήταν ωφέλιμο να τις υιοθετήσεις!
Σ’ ευχαριστώ.
Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις την προσπάθεια του παιδιού οσυ να σε βοηθήσει. Μπορείς να πεις “σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες να τακτοποιήσω το σπίτι”, ή “σ’ ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Χάρη στη βοήθεια σου έφτιαξα πιο γρήγορα τη σαλάτα.”
784658 

Πες μου περισσότερα.
Όταν το λες αυτό δείχνεις στο παιδί την πρόθεσή σου να το ακούσεις και ότι σε ενδιαφέρει αυτό που σου λέει. Έτσι το ενθαρρύνεις να σου ανοιχτεί περισσότερο και αποφεύγεις να ασκήσεις κριτική ή να επιβάλεις τις συμβουλές σου κάτι που σίγουρα δεν το θέλει και δεν το βοηθάει.
Μπορείς να το κάνεις.
Η έκφραση αυτοπεποίθησης στο παιδί ότι μπορεί να κάνει πολλά χωρίς τη βοήθεια σου είναι πολύ σημαντική. Όσο το παιδί μεγαλώνει θα υπάρχουν πολλές φορές που η ενθάρρυνσή σου θα το βοηθήσει να τα βγάλει πέρα.
Πώς μπορώ να βοηθήσω;
Άσε το παιδί να γνωρίζει ότι είσαι πρόθυμη να το βοηθήσεις όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάτι δύσκολο και θα σε χρειαστεί. Μπορείς να πεις “ Νομίζω ότι μπορείς να διαβάσεις μόνο σου αυτό το παραμύθι. Αν χρειαστείς βοήθεια με κάποια άγνωστη λέξη πες μου.” Όσο για τα μαθήματα και τις εργασίες του σχολείου παρότρυνέ το να αποφασίσει μόνο του ποιες μπορεί να διεκπεραιώσει και σε ποιες θέλει βοήθεια από εσένα.
Mother and child painting 
Ας  συνεργαστούμε.
Από πολύ μικρή ηλικία είναι καλό να μάθει να συνεργάζεται να δουλεύει ομαδικά. Οπότε μπορείς να χρησιμοποιείς φράσεις όπως “ας μαζέψουμε όλοι μαζί τα πιάτα για να μη χάσουμε την ταινία.” Οι δουλειές του σπιτιού όταν γίνονται ομαδικά μπορούν να ενισχύσουν την ομαδικότητα του παιδιού.
Τι θα έλεγες για μια αγκαλιά;
Μην του λες μόνο ότι το αγαπάς, να του δείχνεις κιόλας. Με το να το ρωτάς θα καταλάβεις με ποιον τρόπο εκείνο προτιμάει να δείχνει τη δική του στοργή. Μπορεί να είναι μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα χάδι ή ένα φιλί και ανάλογα με τη ηλικία μπορεί να αλλάζει.
Σε παρακαλώ.
Ναι το κλασικό παρακαλώ ακόμα παραμένει μια λέξη κλειδί για τη σχέση σας. Όταν λοιπόν ζητάς μια χάρη να του λες παρακαλώ για να έχεις ωραία συμπεριφορά απέναντί του όπως άλλωστε θα ήθελες να έχει κι εκείνο με σένα!
Μπράβο σου!
Να του λες μπράβο. Να του αναγνωρίζεις την επιτυχία, να του λες ότι τα κατάφερε σε κάτι γιατί αυτό θα του τονώσει την αυτοπεποίθηση. Αλλά να σιγουρευτείς ότι η επιβράβευσή σου είναι ειλικρινής και συγκεκριμένη. Εστίασε στην πρόοδο και στις ενέργειες του παιδιού και βοήθησέ την να αναγνωρίσει τις ικανότητές του και τις δυνάμεις του.
mom-hugging-daughter
  
Είναι ώρα για….
Είναι ώρα για ύπνο, είναι ώρα για να πλύνουμε δόντια, είναι ώρα για μπάνιο, ώρα να κλείσουμε την τηλεόραση κλπ. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους γιατί αυτό τους βάζει σε μια πειθαρχεία και τους προσφέρει σταθερά δεδομένα και ασφάλεια σε ένα χαοτικό κόσμο. Είναι στο χέρι σου να καθιερώσεις ένα πρόγραμμα και να το διατηρεί. Η διατροφή, οι δραστηριότητες, η ώρα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν πολύ θετικά την ανάπτυξή του.
Σ’ αγαπώ!
Μια λέξη που μόνο στοργή κι ευτυχία μπορεί να προσφέρει. Να το λες συχνά γιατί έτσι νιώθει όμορφα, νιώθει αποδεκτό και χαρούμενο. Όχι μόνο όταν είναι μικρό. Ακόμα κι όταν μεγαλώσει πολύ να του το λες. Σίγουρα το ξέρει αλλά πάντα μας κάνει πιο ευτυχισμένου όταν το ακούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου