Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να μελετήσει!

Parents Reading to Laughing Boy 

Το να βοηθάς το παιδί σου να μελετήσει τα μαθήματά του δε σημαίνει ότι κάνεις εσύ τα μαθήματα του αντί γι’ αυτό. Αντίθετα είναι καλό να το βοηθάς και να του δείχνεις τρόπους να μελετήσει πιο εύκολα και να έχει μεγαλύτερη κατανόηση!
 
Πες του να διαβάσει δυνατά
Όταν το παιδί διαβάζει δυνατά μπορεί να καταλάβει καλύτερα το νόημα και ίσως είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε τις άγνωστες λέξεις! Αν κολλήσει ή σκαλώσει σε μια λέξη ή πηδήξει κάποια φράση, ρώτησε αν υπάρχει κάποια λέξη που δεν καταλαβαίνει και εξήγησε τη σημασία τους!

parent_kids

 Ζήτα να σου δώσει παραδείγματα
Για να σιγουρευτείς ότι έχει καταλάβει κάποια λέξη ή το νόημα κάποιας φράσης ζήτα να σου δώσει παραδείγματα με τη λέξη που δεν ήξερε!

Έχε δίπλα ένα λεξικό
Ένα λεξικό είναι πάντοτε απαραίτητο για το διάβασμα. Μάθε στο παιδί να το χρησιμοποιεί και έπειτα θα μπορεί να το χρησιμοποιεί και μόνο του κάθε φορά που δεν καταλαβαίνει κάτι.

Να έχεις στο σπίτι επιπρόσθετο υλικό για διάβασμα
Μεγάλη βιβλιοθήκη με περιοδικά, εφημερίδες ακόμα και εγκυκλοπαίδειες ενισχύουν την αναγνωστική τάση και την ικανότητα του παιδιού ενώ το εξοικειώνει πιο πολύ με το διάβασμα!

Οργάνωσε οικογενειακές στιγμές μελέτης
Καθιέρωσε μια ώρα μέσα στην ημέρα που θα μελετάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια ο καθένας τα δικά τους βιβλία. Δίνοντας το παράδειγμα αυτό, θα εμπνεύσεις το παιδί να το κάνει πιο ευχάριστα!

Να του εξηγείς με εικόνες
Εάν κάτι δεν καταλαβαίνει, βρες πολλές εικόνες να του το εξηγήσεις  ή να το σχεδιάσεις. Σκέψου για παράδειγμα τον εαυτό σου όταν θέλεις να πάς κάπου. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν σου εξηγούν τη διαδρομή να έχεις κι έναν χάρτη μπροστά σου!

Να παρακολουθείς την πρόοδό του
Σιγουρέψου ότι προοδεύει και δεν έχει μείνει στάσιμο σε κάτι ή ότι δεν έχει αφήσει κάτι “κενό”. Όταν δημιουργούνται κενά μπορεί να αποθαρρύνει το παιδί από το να μάθει περισσότερα για το ίδιο θέμα. Ίσως υπάρχει κάτι που δεν κατάλαβε σε προηγούμενο στάδιο και να χρειάζεται να του το δείξεις από την αρχή για να τα ξεκαθαρίσει!
Young Boy Being Tutored by His Teacher 
Χρησιμοποίησε διάφορους τρόπους για να αυξήσεις την κατανόησή του
Μπορείς να βρεις εκπαιδευτικά προγράμματα για τον υπολογιστή, βιβλία ηχογραφημένα και ποικίλα εκπαιδευτικά παιχνίδια που εκτός από τις γνώσεις που προσφέρουν ταυτόχρονα ψυχαγωγούν και το παιδί!

Να είσαι ενθουσιώδης με τη μελέτη τους
Η δική σου στάση θα το βοηθήσει. Αν είσαι με νεύρα ή αν βαριέσαι θα του το μεταφέρεις, ενώ αν έχεις διάθεση και πρόθεση να το βοηθήσεις να καταλάβει θα μελετήσει πιο ευχάριστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου