Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η σημασία των παραμυθιών για τα παιδιά

ReadStories3 
1. Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά πως να χειρίζονται τα προβλήματα
Διδασκόμαστε από τους χαρακτήρες στις ιστορίες, ακόμη και ως ενήλικες. Μας βοηθούν, γιατί συνδέουμε τη δική μας ζωή, τα όνειρα, τις αγωνίες και αναρωτιόμαστε εμείς τι θα κάναμε στη θέση των ηρώων. Τα παραμύθια, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πως να πλοηγηθούν στη ζωή.
“Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά υπάρχουν οι δράκοι. Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν οι δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να σκοτωθούν. ” – G.Κ. Chesterton

2. Τα παραμύθια κατασκευάζουν συναισθηματική ανθεκτικότητα
Τα παραμύθια δείχνουν τα πραγματικά προβλήματα της ζωής, μέσα από ένα φανταστικό σενάριο, όπου τις περισσότερες φορές ο ήρωας θριαμβεύει. (Εκτός από τα πρωτότυπα παραμύθια των αδελφών Grimm.) Τα παιδιά χρειάζονται να ανακαλύψουν ότι ακόμα και σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλους. Κανείς στη ζωή δεν είναι απρόσβλητος από τις προκλήσεις – έτσι τα παιδιά θα πρέπει να οικοδομήσουν.
3. Τα παραμύθια ξεπερνούν τα πολιτισμικά όρια
Πολλοί πολιτισμοί έχουν παρόμοια παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα, με τη δική τους πολιτιστική χροιά. Διαβάζοντας τις διάφορες εκδοχές, διαπιστώνουμε την κοινή ανάγκη για αναζήτηση του νοήματος της ζωής με τη μυθοπλασία και την ελπίδα ότι το καλό θα θριαμβεύσει πάνω από το κακό.
4. Τα παραμύθια διδάσκουν την ιστορία
Τα παραμύθια εμπλέκουν τα βασικά μιας ιστορίας – τη σύνθεση, τους χαρακτήρες και την πλοκή (αυξανόμενη δράση, κορύφωση και ανάλυση), καθώς και τη διαφορά μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Μόλις ένα παιδί αντιλαμβάνεται την ιστορία, ενισχύει την ικανότητά του να κάνει προβλέψεις και να κατανοεί άλλες ιστορίες που διαβάζει.
5. Τα παραμύθια αναπτύσσουν τη φαντασία ενός παιδιού
“Όταν εξετάζω τον εαυτό μου και τις μεθόδους της σκέψης μου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το χάρισμα της φαντασίας σημαίνει περισσότερα για εμένα από οποιοδήποτε ταλέντο για αφηρημένη, θετική σκέψη.” – Άλμπερτ Αϊνστάιν
6. Τα παραμύθια δίνουν στους γονείς την ευκαιρία να διδάξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης
Πολλοί μισούν τη Μικρή Γοργόνα της Disney. Ένα κορίτσι που εγκαταλείπει τη ζωή της για ένα αγόρι, μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό πρότυπο για τα νέα κορίτσια. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να διαβάσουν την ιστορία της γοργόνας. Η λογοκρισία δεν θα δώσει στα παιδιά τις δεξιότητες της κριτικής σκέψης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου