Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τόση αγραμματοσύνη;


Δεν γνωρίζω πόσο είναι το κόστος κατασκευής ενός Ferry Boat. Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο. Πάντως το ποσό των εκατό (100) ευρώ για τη διόρθωση του λάθους που είδα είναι ανάξιο λόγου μπροστά στη δαπάνη για την όλη κατασκευή.

Εξηγούμαι:
Έγινα έξω φρενών πριν από λίγες μέρες όταν πέρασα με ένα πορθμείο σε μια πολυσύχναστη γραμμή διέλευσης και είδα δυο πινακίδες τελείως ανορθόγραφες. Τις παραθέτω σε φωτογραφία για να αποδείξω την αλήθεια των λόγων μου.

Ομολογώ ότι αγανάκτησα εναντίον εκείνου που τις έγραψε. Σίγουρα έχει τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική στοιχειώδη εκπαίδευση. Δεν μπορεί να μην έμαθε την λέξη ΕΥΦΛΕΚΤΟΣ ότι γράφεται με Υ ακολουθούμενο από το Φ. Κι αν δεν το είχε μάθει στο σχολείο έπρεπε να το ξέρει ασχολούμενος με το γράψιμο πινακίδων και επιγραφών. Επίσης δεν μπορεί να μην έμαθε ότι το ουσιαστικό Ο ΠΛΟΥΣ, στην αιτιατική κάνει ΤΟΝ ΠΛΟΥΝ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ν είναι ευφωνικό και χρειάζεται να μπει και στο άρθρο και στο ουσιαστικό. Αν δεν το ξέρει και αν δεν το έμαθε πρέπει να σταματήσει να κάνει αυτή τη δουλειά ή αφού δεν ξέρει να ρωτάει.
  • Αγανάκτησα εναντίον του καπετάνιου. Έχει υποχρεωτικά τελειώσει το Λύκειο και έχει και μεταλυκειακή εκπαίδευση. Δεν μπορεί να είναι τόσο αγράμματος και να ανέχεται αυτή την πινακίδα στο καράβι του. Ούτε μπορώ να δεχτώ ότι δεν το πρόσεξε. Αν δεν έχει αυτή την παρατηρητικότητα δεν κάνει και για τη δουλειά του καπετάνιου.
  • Αγανάκτησα εναντίον εκείνων που κάνουν τους ελέγχους. Πού είχαν τα μάτια τους όταν έκαναν έλεγχο; Έπρεπε να είναι παρατηρητικοί σε όλα πάνω στο πλοίο. Εκτίθενται και αυτοί με αυτές τις ανορθογραφίες.
  • Αγανάκτησα εναντίον της πλοιοκτησίας. Έδωσαν τεράστια ποσά για την ναυπήγηση του πλοίου ή την ανακατασκευή του. Ας δώσουν ένα εκατοστάρικο σε ένα φιλόλογο ή σε ένα δάσκαλο για να ελέγξει όλες τις πινακίδες του καραβιού.
  • Αγανάκτησα εναντίον της πολιτείας μας η οποία δεν έχει τη θέληση, τη δύναμη και τον τρόπο να βάλει σε σειρά την αναρχία και την ξεφτίλα που υπάρχει στο χώρο των πινακίδων και επιγραφών σε όλη την Ελλάδα.
  • Αγανάκτησα εναντίον του πληρώματος, αλλά και των Λιμενικών οργάνων που βλέπουν κάθε μέρα αυτή την ανορθογραφία και δεν έχουν κάνει τίποτα.
  • Αγανάκτησα εναντίον όλων διότι:
    • Είναι ασέβεια στη γλώσσα μας
    • Είναι υποτίμηση στην παιδεία όλων μας
    • Με τέτοια φαινόμενα γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς σε πλήθος ξένων που γνωρίζουν καλά την Ελληνική γλώσσα
    • Διαφημίζουν μερικοί την αγραμματοσύνη τους σε έναν από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς κόμβους της χώρας μας
    • Διδάσκουν μικρούς και μεγάλους μια διαστρεβλωμένη γραμματική
Δεν γνωρίζω αν αντέδρασε κανείς άλλος. Δεν ξέρω αν έκανε κάποια παρατήρηση σε κάποιον για το θέμα αυτό.
Για να μην καταλογίσω στον εαυτό μου αδράνεια και ωχαδερφισμό έστειλα επιστολή στον κυβερνήτη του καραβιού, στον τοπικό Λιμενικό σταθμό και στο Λιμεναρχείο της περιοχής.
Θα ξαναπεράσω μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα για να δω αν έγινε διόρθωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου