Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Όταν το παιδί φέρεται άσχημα στον ένα γονιό

Όταν το παιδί φέρεται άσχημα στον ένα γονιό


Περάσατε τα πάνδεινα μέχρι να το φέρετε στον κόσμο και να το αναθρέψετε κι όμως δείχνει ανεξήγητα επιθετική στάση απέναντί σας, συνήθως χωρίς αφορμή. Αντίθετα, με τον μπαμπά του και με τρίτα πρόσωπα, είναι πραγματικό αγγελούδι…

Από τη στιγμή που επιβεβαιώσετε την ισχύ της παραπάνω κατάστασης, δε χωράει αμφιβολία ότι πρέπει να αναλάβετε δράση. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Το πρώτο που πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό σας ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι ούτε η αναβολή της αντιμετώπισής του, ούτε η μεγάλη υποχωρητικότητα από μέρους σας, ούτε βέβαια οι αντιπαιδαγωγικές τιμωρίες.

Αναλογιστείτε μήπως άθελά σας δίνετε δικαιώματα στο παιδί να νιώθει παραμελημένο. Μήπως με τον μπαμπά του περνούν πολύ και ποιοτικό χρόνο, ενώ δεν απολαμβάνει το ίδιο τις δραστηριότητες που κάνετε μαζί επειδή βλέπει ότι δεν είσαστε πνευματικά μαζί του; Αν η απάντηση είναι θετική, φροντίστε όταν παίζετε με το παιδί να είσαστε 100% εκεί για να μην επιζητεί με αρνητικό τρόπο την προσοχή σας σε άσχετες στιγμές.

Εντοπίστε πότε συνηθίζει να ξεσπάει πάνω σας και βοηθήστε το παιδί να εκτονωθεί και να αποσυμπιεστεί δημιουργικά. Ρωτήστε τι θα το ευχαριστούσε να κάνει για να ηρεμήσει και στις περιπτώσεις που φέρεται άσχημα σε εσάς, εξηγήστε του ότι δεν είναι δική σας η ευθύνη για την κακή του διάθεση και ότι σας στεναχωρεί όταν σας μιλάει έτσι.

Κάποια στιγμή που θα είναι ήρεμο, θυμίστε του ένα πρόσφατο περιστατικό που φέρθηκε απρεπώς και ρωτήστε το πώς θα ένιωθε εκείνο αν ήταν αντίστροφα οι ρόλοι. «Χτυπώντας» το παιδί στο φιλότιμο, είναι δεδομένο ότι θα προβληματιστεί έντονα.

Αν η επιθετικότητα του παιδιού παρατηρείται σε ζητήματα που άπτονται της φροντίδας του, είναι καλή ιδέα να τα αναθέσετε στον μπαμπά του για να τα φέρει εις πέρας με ηρεμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χωρούν εγωισμοί!

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου