Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Τα μωρά αντιλαμβάνονται τις σχέσεις πολύ νωρίτερα απ ότι νομίζουμε!

17497250_shutterstock_138650801.limghandler


Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης του Journal of Experimental Psychology, μας πληροφορεί ότι τα μωρά από την ηλικία των 9 κιόλας μηνών αναγνωρίζουν την οικειότητα αλλά και τη φιλία ανάμεσα στα κοντινά τους πρόσωπα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Amanda Woodward, τα βρέφη είναι σε θέση να παρακολουθήσουν δύο αγνώστους και να καταλάβουν αν έχουν κάποια φιλική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση μεταξύ τους.
Οι ερευνητές έβαλαν 64 βρέφη ηλικίας 9 μηνών να παρακολουθήσουν δύο βίντεο με πρωταγωνιστές δύο ηθοποιούς που έτρωγαν από δύο διαφορετικά χρωματιστά δοχεία. Κάποιες φορές οι ηθοποιοί χαμογελούσαν και έλεγαν: «Μου αρέσει!» ή έκαναν γκριμάτσες λέγοντας «αυτό δεν μου αρέσει καθόλου!» Οι δυο ηθοποιοί είχαν είτε κοινές είτε αντίθετες προτιμήσεις.
Στη συνέχεια, τα μωρά παρακολούθησαν ένα βίντεο με δύο ανθρώπους που είτε ήταν φιλικοί μεταξύ τους είτε ήταν ψυχροί.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα μωρά παρακολουθούσαν περισσότερο τα βίντεο στα οποία οι δύο πρωταγωνιστές ήταν ιδιαίτερα φιλικοί μεταξύ τους, αλλά και εκείνα που οι πρωταγωνιστές δεν ήταν φιλικοί αλλά τους άρεσε το ίδιο φαγητό.
Συμπέρασμα των ερευνητών; τα μωρά αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα είναι φίλοι μεταξύ τους και αντίστοιχα εκείνοι που διαφωνούν μεταξύ τους είναι εχθροί.
Αν και τα βρέφη δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια αυτά που σκέφτονται, αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους με την προσοχή που τους δίνουν σύμφωνα με την δόκτωρ Woodward.

Από: Ελένη Χαδιαράκου
Πηγή imommy.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου