Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Μεγαλώνετε ένα αθεράπευτο ψευτράκι; Διαβάστε αυτό.

Μεγαλώνετε ένα αθεράπευτο ψευτράκι; Διαβάστε αυτό.


Βρίσκετε το αγαπημένο σας βάζο, προίκα απ” τη γιαγιά, θρίψαλα στο πάτωμα. Το παιδί σας στέκεται σε απόσταση αναπνοής. Πώς θα το κάνετε να παραδεχτεί την αλήθεια; Τονίστε τα οφέλη που έχει η ειλικρίνεια και όχι τις συνέπειες που φέρει ένα ψέμα, συστήνει μία νέα έρευνα από το McGill University.

Στην έρευνα αυτή, το 67 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 4 έως 8 αρνήθηκαν να παραδεχτούν πως κρυφοκοίταξαν ένα παιχνίδι το οποίο γνώριζαν ότι δεν έπρεπε να κοιτάξουν. Τα παιδιά αυτά όμως είχαν λιγότερες πιθανότητες να πουν ψέματα αν ο ερευνητής τούς έλεγε πως δεν θα υπήρχαν συνέπειες για την πράξη τους.

Αυτό πάλι δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας να παραβαίνουν τους κανόνες σας χωρίς δεύτερη σκέψη, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Victoria Talwar. Έχει να κάνει περισσότερο με το να τους ενθαρρύνετε θετικά να παραδεχτούν τις πράξεις τους.
Στο παράδειγμα με το βάζο: Κάντε γνωστό στο παιδί σας πως δεν είστε χαρούμενοι που το έσπασε – κι αν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να του δίνετε χαρτζηλίκι, τότε θα έπρεπε να σας δώσει μερικά χρήματα πίσω – αλλά σέβεστε το γεγονός ότι σας είπε την αλήθεια. Τόσο πολύ μάλιστα που μπορεί να του διαβάσετε άλλο ένα παραμύθι πριν πέσει για ύπνο.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως τα παιδιά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πουν ψέματα αν ο ερευνητής τούς δήλωνε ότι θα ήταν ευχαριστημένος αν του έλεγαν την αλήθεια. Αυτή η τακτική αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική από το να πιέσουν τα μικράκια να είναι ειλικρινή μαζί του επειδή αυτό θα ήταν το πιο σωστό.
«Τα μικρότερα παιδιά θέλουν πολύ να ευχαριστήσουν τους ενήλικες», αναφέρει η Talwar. Ακόμη μαθαίνουν τα πρότυπά μας σχετικά με το καλό και το κακό κι αυτό τους διδάσκει τι αποτελεί καλή συμπεριφορά».
Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν λιγάκι, όμως – γύρω στα 8 με 10 χρόνια – αρχίζουν και εσωτερικεύουν τα ηθικά πρότυπα. Και τότε είναι που τονίζοντας το πόσο σπουδαία είναι η ειλικρίνεια έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας για την αλήθεια και τα ψέματα από την ηλικία των 3 ετών, και να παίξετε παιχνίδια ρόλων με αυτά για να τους διδάξετε τι σημαίνει ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας διάφορες καταστάσεις.
Να προσέχετε και τις δικές σας πράξεις, λέει η Talwar. Αν το παιδί σας σάς ακούσει να λέτε στα πεθερικά σας πως δεν θα μπορέσετε να τους επισκεφτείτε αυτό το Σάββατο επειδή ξαφνικά έπεσε πολλή δουλειά και δεν προλαβαίνετε – και σας δει μετά να έχετε ξαπλαρώσει στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση για κανά τρίωρο – οι συζητήσεις σας περί αλήθειας και ψέματος δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
πηγή: menshealth.com

           



Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου