Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Παιδικό savoir vivre. Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι για τα μικρά παιδιά

Παιδικό savoir vivre.  Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι για τα μικρά παιδιά


 Στην περίοδο των γιορτών θα δεχτείτε πολλές προσκλήσεις για φαγητό σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Όταν έχετε μικρά παιδιά σκεφτόσαστε, πριν αποδεχτείτε την πρόσκληση ή πριν καλέσετε κόσμο για φαγητό στο δικό σας σπίτι ή πριν βγείτε έξω για φαγητό. Ο βασικός λόγος των ενδοιασμών, που έχετε είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά των παιδιών σας στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του φαγητού. Φοβάστε μήπως τα παιδιά σας σηκώνονται συνέχεια και αρνούνται να κάτσουν στην προβλεπόμενη για αυτά θέση, μήπως φωνάζουν και είναι ενοχλητικά για τους άλλους και εσείς έρθετε σε δύσκολη θέση.

Το να μάθετε στο παιδί σας πως να φέρεται σε δημόσιους χώρους και ειδικότερα την ώρα του φαγητού μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση ή και κάτι πολύ φυσικό και εύκολο. Εξαρτάται κυρίως από εσάς και την υπομονή που θα δείξετε αλλά και από την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του παιδιού σας. Το μεγαλύτερο βάρος βέβαια το έχετε εσείς, καθώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ένα παιδί με τη σωστή καθοδήγηση δεν ανταποκρίνεται ανάλογα. Κάθε παιδί είναι σε θέση να μάθει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι αρκεί να τους διδαχθεί με το σωστό τρόπο.

Εξηγείστε στο παιδί τι είναι οι καλοί τρόποι

Οι καλοί τρόποι είναι κανόνες που τους εφαρμόζουμε και δείχνουμε στους άλλους αλλά και στη μαμά και τον μπαμπά πόσο ευγενικά μπορούμε να φερθούμε.

Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως εγωκεντρικά, παρορμητικά και αυθόρμητα

Δείξτε κατανόηση στο παιδί σας για το γεγονός ότι δεν μπορεί να κάτσει πολλές ώρες ακίνητο και ήσυχο. Μην περιμένετε μια τέτοια συμπεριφορά, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και το πιο πιθανό είναι να απογοητευτείτε γρήγορα και να έρθετε σε σύγκρουση με το παιδί, το οποίο δε θα είναι σε θέση να καταλάβει γιατί του θυμώνετε… Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποια παιχνίδια ή ένα μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους προκειμένου να έχει την επιλογή το παιδί σας να απασχολείται και να περάσει και για το ίδιο η ώρα ευχάριστα.

Συζητείστε και προετοιμάστε το παιδί σας

Δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα μικρό παιδί να ακολουθήσει καινούριους κανόνες με την πρώτη φορά που θα τους πείτε. Προετοιμάστε το παιδί με συζήτηση και κυρίως μέσα από το παιχνίδι αρκετές φορές, πριν αρχίσετε να βγαίνετε έξω ή να δεχόσαστε προσκλήσεις σε φιλικά σπίτια. Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας είναι να παίξετε μαζί του παιχνίδια ρόλων (κάτι που αγαπούν πολύ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας) και να υποδυθείτε πως βρισκόσαστε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα φιλικό σπίτι για φαγητό. Τα κουζινικά χρησιμεύουν στο να στρώσετε το τραπέζι και μέσα από το παιχνίδι να πείτε στο παιδί ποια συμπεριφορά αρμόζει να έχουμε σε ένα τραπέζι κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Μεταδώστε τον ενθουσιασμό στο παιδί σας

Εάν θέλετε να έχετε μια καλή συμπεριφορά από το παιδί σας είναι σημαντικό να τον κάνετε να νιώσει όμορφα για αυτήν την εμπειρία πριν ακόμη τη βιώσει, γιατί τότε και όλη του η συμπεριφορά θα είναι ανάλογη. Για αυτό τον λόγο περιγράψτε στο παιδί σας με θετικό και όμορφο τρόπο τι πρόκειται να κάνετε. Μπορείτε να του πείτε «Θα πάμε σε ένα μέρος που θα σου αρέσει και θα είναι εκεί και οι φίλοι μας. Θα φάμε έξω σήμερα. Θα περάσουμε τέλεια!»
Οι καλοί τρόποι εφαρμόζονται πρώτα στο σπίτι
Οι καλοί τρόποι είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά, αν θέλετε να κάνετε το ίδιο και το παιδί σας. Αν επιμένετε  να έχει καλούς τρόπους το παιδί σας στο σπίτι, τότε πολύ εύκολα θα τους υιοθετήσει και εκτός σπιτιού. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα τους εφαρμόσετε ή θα ξεφύγετε από αυτούς, αλλά το σημαντικό είναι αυτή να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας της καθημερινότητάς σας. Μη ξεχνάτε να λέτε «μπράβο» και να επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που εφαρμόζει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Τρώτε πιο συχνά όλοι  μαζί

Εάν στρώνετε συχνά τραπέζι στο σπίτι σας και τρώτε όλοι μαζί και εφαρμόζετε τους καλούς τρόπους τότε το πιο πιθανό είναι το παιδί να τους εφαρμόσει και στο ξένο σπίτι και στο εστιατόριο. Προτρέψτε το παιδί σας να βοηθήσει στο στρώσιμο του τραπεζιού. Ζητήστε ευγενικά το κάθε τι λέγοντας «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», τρώτε με το στόμα κλειστό, μιλάτε χαμηλόφωνα και χωρίς πολύ φαγητό στο στόμα, σκουπίστε συχνά το στόμα σας με χαρτοπετσέτα κλπ. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται αυτό κάθε μέρα μια δυο φορές την εβδομάδα είναι καλό να προσπαθείτε να βρίσκετε το χρόνο να βρισκόσαστε όλοι μαζί στο τραπέζι.

Επιλέγουμε φιλικά προς τα παιδιά εστιατόρια

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε ένα μέρος όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τα μικρά παιδιά. Έτσι έχετε διπλό κέδρος: και τα παιδιά θα βρουν π.χ  ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να παίξουν αλλά και εσείς θα έχετε την ευκαιρία να ευχαριστηθείτε το φαγητό και την παρέα των συγγενών και φίλων.
ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου