Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Διαταραχές πρόσληψης τροφής στα παιδιά

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο - Συγγραφέα 

Ψυχογενής ανορεξία - Ψυχογενής βουλιμία στα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στη δημοσιότητα η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία, θέματα τα οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν άγνωστα πέρα από τα στενά όρια της επιστημονικής κοινότητας και των ίδιων των οικογενειών των ατόμων που πάσχουν. Όλοι όμως εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι αυτή η διαταραχή μπορεί να παρουσιαστεί σε κάποιες περιπτώσεις και σε παιδιά 9, 10 και 11 ετών. Υπάρχουν διεθνείς έρευνες που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν αυξηθεί κατά 120% μέσα σε 10 χρόνια –από το 1996 μέχρι το 2007– στις ηλικίες 9-11 ετών. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σε κοινωνίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως η χώρα μας, το άγχος των γονιών εντείνεται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των διατροφικών διαταραχών στα παιδιά.

Γενικά, οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους σε περίπτωση που τα παιδιά τείνουν να διαφοροποιήσουν τις διατροφικές συνήθειές τους. Τις περισσότερες φορές, η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύεται παροδική. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, το παιδί μπορεί να εκδηλώσει κάποια διαταραχή στην πρόσληψη τροφής, η οποία, αν εδραιωθεί κατά την εφηβεία, θα αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία απ’ ό,τι στην αρχή. Δυστυχώς, οι γονείς ίσως δεν αντιληφθούν από την αρχή το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ν’ αναζητήσουν βοήθεια ακόμα κι έπειτα από ένα ή και δύο χρόνια, όταν πλέον η διαταραχή θα έχει εδραιωθεί. Πιο ευάλωτα στην εκδήλωση αυτών των προβλημάτων είναι τα παιδιά που ήδη παρουσιάζουν αυξημένο άγχος, καταθλιπτικά στοιχεία, ψυχαναγκασμούς κ.ά.
Θα συνιστούσα, λοιπόν, στους γονείς να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα το πρόβλημα και να απευθύνονται σε ειδικό για βοήθεια όταν το παιδί…
• Δείχνει μεγάλη ανησυχία για το σώμα του.
• Αρνείται να φάει ή αντίθετα τρώει πολύ.
• Παρουσιάζει έντονες εναλλαγές – περίοδοι πολυφαγίας ή νηστείας.
• Φοράει φαρδιά και αταίριαστα ρούχα μόνο και μόνο για να καλύπτει το σώμα του.
• Αποφεύγει να τρώει με τους γονείς ή κρύβεται ή απλώς λέει δικαιολογίες.

• Πετάει ή δίνει σε άλλα παιδιά το κολατσιό που του δίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου