Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κανόνες ασφαλείας για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

16841146_d3021589_f6b8_48bf_903d_63c6488708d8_1384261128_672x0.limghandler
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα φωτάκια που αναβοσβήνουν, τα στολίδια, όλα συμβάλλουν στο να αποκτήσει το σπίτι μια «μαγική» διάσταση αυτές τις μέρες. Μην παραλείψετε όμως να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι επιλεγμένα και τοποθετημένα με βάση κάποιους κανόνες ασφαλείας -για να εξασφαλίσετε ότι ο «σάκος του Αϊ-Βασίλη» δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
– Τοποθετήστε το σε ένα μέρος μακριά από τζάκι, κεριά, σόμπα και κουρτίνες, προσέχοντας να μην εμποδίζει την κίνηση των παιδιών στο χώρο. Φροντίστε να έχει την ένδειξη «Fire resistant» (ανθεκτικό στη φωτιά).

– Πριν αρχίσετε να το στολίζετε, βεβαιωθείτε ότι το έχετε στερεώσει καλά και δεν είναι πιθανό να πέσει κάτω με το παραμικρό σκούντημα. Εάν είναι τοποθετημένο πάνω σε τραπέζι, φροντίστε να είναι κοντά σε τοίχο και σε μέρος από όπου δεν περνούν τα παιδιά όταν μπουσουλάνε, παίζουν ή τρέχουν.
– Αφού ολοκληρώσετε το στολισμό και τη διακόσμηση του σπιτιού γενικά, καθαρίστε καλά με την ηλεκτρική σκούπα όλους τους χώρους από τυχόν κομματάκια από στολίδια, συνδετήρες ή άλλα μικροαντικείμενα ή βελόνες από τα κλαδιά (κυρίως σε φυσικά δέντρα, δοκιμάστε να τραβήξετε τα κλαδιά ώστε να μην αποσπώνται) που έχουν πέσει κάτω, ώστε να μην τα καταπιεί το μωρό.
– Μην αγοράσετε φυσικό έλατο αν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δεν είναι αλλεργικό σε τέτοιου είδους φυτά.
– Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε για το στολισμό αφρό, βαμβάκι ή άλλα υλικά που είναι πιθανό να βάλει το παιδί στο στόμα του ή να προκαλέσουν αλλεργία.
– Προτιμήστε χριστουγεννιάτικες μπάλες από άθραυστο υλικό (όπως πλαστικό) και όχι γυάλινες που είναι πιθανό τα παιδιά με τις άτσαλες κινήσεις τους να τις σπάσουν. Εάν έχετε κάποια γυάλινα στολίδια-οικογενειακά κειμήλια που θέλετε να βάλετε στο δέντρο, τοποθετήστε τα τουλάχιστον στα πιο ψηλά κλωνάρια, καλά στερεωμένα, ώστε να μην τα φτάνουν τα παιδιά.
– Προτιμήστε πλαστικά «μανταλάκια» για να στερεώσετε τα στολίδια πάνω στο δέντρο και όχι τα συρμάτινα που κυκλοφορούν συνήθως.
– Τακτοποιήστε πολύ καλά τα καλώδια από τα λαμπάκια του δέντρου, έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να σκοντάψει το παιδί πάνω τους. Εννοείτε ότι οι πρίζες όπου θα τα τοποθετήσετε πρέπει να μην είναι προσβάσιμες στα πιτσιρίκια, καθώς και οι όποιες συνδέσεις των καλωδίων μεταξύ τους και με πολύπριζα.
– Ελέγχετε τα καλώδια από τα φωτάκια και τα λαμπάκια, εάν λείπουν, είναι σπασμένα ή αποσπώνται, ιδίως αν χρησιμοποιείτε λαμπάκια από προηγούμενες χρονιές. Βγάζετε πάντα τα φωτάκια από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο ή όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι. Μην τα ανάβετε ποτέ παρουσία των παιδιών, ώστε να μην προσπαθήσουν να σας μιμηθούν όταν εσείς δεν θα είστε παρόντες.


H διακόσμηση
– Μη βάζετε εύθραυστα αντικείμενα πάνω στα τραπέζια και διακοσμητικά που είναι πολύ μικρά ή περιέχουν μικρά κομμάτια, εάν στο σπίτι υπάρχει παιδί ηλικίας κάτω των 3 ετών.

– Μην ανάβετε κεριά όσο κυκλοφορούν στο σπίτι παιδιά – εάν θέλετε, μπορείτε να τα ανάψετε αφού πάνε για ύπνο, και μην ξεχάσετε να τα σβήσετε πριν κοιμηθείτε εσείς ή εάν φύγετε από το σπίτι.
– Τα γιορτινά τραπεζομάντιλα είναι ελκυστικός «στόχος» για τα παιδιά, ιδίως όταν είναι στολισμένα με τον Άγιο Βασίλη ή άλλες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Το παιδί μπορεί να τα τραβήξει και να ριξει πάνω του ό,τι έχει το τραπέζι.


Εξωτερικοί χώροι
– Εάν θέλετε να βάλετε φωτάκια στο μπαλκόνι ή τον κήπο, βεβαιωθείτε ότι ενδείκνυνται για χρήση σε εξωτερικό χώρο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος ή ηλεκτροπληξίας.

– Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί μόνο του στη βεράντα ή τον κήπο να κοιτάζει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που έχετε τοποθετήσει εκεί. Εξηγήστε του ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να σκύβει από τα κάγκελα ή να ανεβαίνει πάνω σε τραπέζια για να φτάσει κάτι – αλλά μην επαναπαυτείτε σ’ αυτό: Πάντα να το συνοδεύετε όταν βγαίνει στους εξωτερικούς χώρους.
– Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα «χριστουγεννιάτικα» φυτά. Ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη, ενώ άλλα, όπως το γκι με τους στρογγυλούς κόκκινους καρπούς που έχει, μπορεί να μπερδέψει το παιδί και να τα βάλει στο στόμα του περνώντας τα για καραμέλες!
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Ματσούκη (ιατρός, υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΠΑ).

Από: Ελένη Καραγιάννη 
Πηγή:  imommy.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου