Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τα κοινά παυσίπονα μειώνουν τον ψυχολογικό πόνο

Τα κοινά παυσίπονα μειώνουν τον ψυχολογικό πόνο


Η παρακεταμόλη που βρίσκεται στα κοινά παυσίπονα, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους και να καταστείλει τον ψυχολογικό πόνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Μερικές από τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη φυσική του πόνου εμπλέκονται επίσης στην ψυχική δυσφορία, λένε οι ερευνητές. Λαμβάνοντας χάπια που έχουν σχεδιαστεί για να καταστέλλουν τον σωματικό πόνο θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το άγχος και την αγωνία σε καταστάσεις που προκαλούν ψυχολογική πίεση.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έδωσαν σε δύο ομάδες εθελοντών είτε δύο χάπια παρακεταμόλης ή δύο εικονικά φάρμακα (placebo). Μισή ώρα αργότερα τους ζητήθηκε να επιλέξουν μεταξύ δύο παζλ που θα ήθελαν να κάνουν.
Κανονικά, μετά την επιλογή ανάμεσα σε δύο εξίσου ελκυστικά πράγματα, έχουμε τον εξορθολογισμό της απόφασης ότι ποτέ δεν μας άρεσε πραγματικά αυτό που απορρίψαμε. Αυτό, λένε οι ερευνητές, καθιστά την επιλογή λιγότερο επώδυνη. Αλλά όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτιμήσουν το παζλ για δεύτερη φορά, εκείνοι που είχαν λάβει τα χάπια παρακεταμόλης βαθμολόγησαν λιγότερο σκληρά το παζλ που είχαν απορρίψει. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι αναφέρουν ότι αυτό δείχνει ότι η αρχική απόφαση είχε γίνει λιγότερο επώδυνη.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, δόθηκε στους συμμετέχοντες μια κούπα και στη συνέχεια τους είπαν ότι θα μπορούσαν να την πουλήσουν και ερωτήθηκαν πόσο θα την χρέωναν. Οι «ιδιοκτήτες» της κούπας θα την χρέωναν πιο ακριβά διότι η πώληση αγαπημένων αντικειμένων είναι επώδυνη. Ωστόσο οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει παρακεταμόλη χρέωσαν την κούπα αρκετά χαμηλά.

«Όταν οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, μερικές φορές χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με το φυσικό πόνο,» είπαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι  «Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά ένα φυσικό παυσίπονο μπορεί να πάρει τον πόνο μακριά».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου