Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μιλήστε στο παιδί σας για το αλκοόλ και το κάπνισμα


Συζητήστε και εξηγήστε με ευθύτητα στο παιδί σας τι είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ και γιατί πρέπει να τα αποφύγει ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι είστε το αντίθετο παράδειγμα.
Παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι απολύτως νόμιμα, η χρήση τους δεν ευνοεί σε τίποτα. Πρόκειται για δύο κακές συνήθειες, με τις οποίες τα παιδιά έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωπα και μάλλον από μία ηλικία και μετά έχουν συνεχώς απορίες.
Τι είναι αλκοόλ; Γιατί είναι κακό το κάπνισμα; Είναι ερωτήσεις που δεν μπορείτε να αποφύγετε από τα παιδιά σας και είστε υποχρεωμένοι να τους δώσετε σαφείς απαντήσεις και εξηγήσεις ώστε να το πείσετε και να το αποτρέψετε από το να τις υιοθετήσει κάποια στιγμή.

Όσον αφορά το αλκοόλ στα μάτια των παιδιών είναι μυστήριο. Αν τύχει να δοκιμάσουν, η γεύση του ποτού μάλλον θα τους φανεί δυσάρεστη. Είναι λογικό να αναρωτιούνται γιατί είναι απαγορευμένο για τα ίδια κι όχι για του μεγάλους. Μία καλή εξήγηση είναι να τους πείτε ότι το αλκοόλ είναι δηλητήριο. Μπορεί να μην είναι παράνομο αλλά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να βλάψει την υγεία κάποιου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγετε τις αυταρχικές απαγορεύσεις. Το αλκοόλ ειδικά είναι κάτι που σίγουρα το παιδί θα δοκιμάσει μεγαλώνοντας. Καλύτερα να προσπαθήσετε να του μάθετε να έχει την αίσθηση του μέτρου και να είναι εγκρατής όταν θα έρθει η στιγμή που θα αρχίσει να καταναλώνει αλκοόλ. Στην ηλικία των 8 ή 9 ετών μπορείτε να δώσετε τις βασικές και χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το αλκοόλ και το παιδί να μπορέσει να τις κατανοήσει.
Το κάπνισμα είναι επίσης ένας φόβος των γονέων όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει. Επίσης το παιδί είναι πολύ πιθανό να έχει εικόνες πολύ οικείων προσώπων να καπνίζουν και οι ερωτήσεις μπορεί να έρθουν πολύ νωρίς. Σε αντίθεση με το αλκοόλ, στην περίπτωση του καπνίσματος πρέπει να είστε ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει ποτέ να το αρχίσουν. Όταν η κοινωνική ζωή του παιδιού σας αρχίσει να ανεβαίνει, προετοιμάστε το ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο μ’ ένα τσιγάρο που θα του προσφέρει κάποιος συνομήλικός του. Ακόμα και στην περίπτωση που κι εσείς καπνίζετε, επισημάνετε στο παιδί του κινδύνους που προκαλεί στην υγεία το τσιγάρο ακόμα και στους παθητικούς καπνιστές.

Το καλύτερο βέβαια θα ήταν εσείς να είστε το κατάλληλο παράδειγμα αφού μέχρι την ηλικία των 11 περίπου είστε το πιο ισχυρό πρότυπο του παιδιού σας.
Από το βιβλίο “Ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά” της Dr. Miriam Stoppard.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου