Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Οι πράσινες γειτονιές «γεννούν» υγιέστερα μωρά!

Οι πράσινες γειτονιές «γεννούν» υγιέστερα μωρά!
Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε φυλλώδεις και πράσινες γειτονιές έχουν λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος, υποστηρίζει νέα μελέτη. 
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 64.000 γεννήσεις στο Βανκούβερ του Καναδά και διαπίστωσαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που ζούσαν σε μια περιοχή με πολλά δέντρα, χλόη και βλάστηση είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα (πριν συμπληρώσουν τις 30 εβδομάδες κύησης) και 13% να γεννήσουν μετρίως πρόωρα (30 έως 36 εβδομάδες).

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που ζούσαν σε πιο πράσινες γειτονιές ζύγιζαν επίσης κατά 45 γραμμάρια περισσότερο σε σχέση με μωρά των οποίων οι μητέρες προέρχονταν από λιγότερο πράσινες γειτονιές.

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα της γειτονιάς και η ευκολία όσον αφορά το περπάτημα καθώς και την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

"Αυτή ήταν μια έκπληξη. Περιμέναμε ο συσχετισμός σχέση μεταξύ πράσινου και αποτελέσματος της κύησης θα εξαφανιζόταν όταν θα λαμβάναμε υπόψη άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Perry Hystad, επίκουρος καθηγητής της περιβαλλοντικής υγείας στο Oregon State University.

«Η έρευνα δείχνει ότι το πράσινο χρώμα επηρεάζει ψυχολογικά και κοινωνικά τις γεννήσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έρευνα δεν δείχνει άμεση αιτιατή σχέση μεταξύ του πράσινου περιβάλλοντος και του καλύτερου αποτελέσματος στον τοκετό και χρειάζεται νέα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση. Μεγαλύτερη ποσότητα πράσινου χώρου μπορεί ενδεχομένως να παρέχει στους κατοίκους περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και να ενισχύσει την αίσθηση του ότι κάποιος ανήκει ή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης.

«Γνωρίζουμε ότι οι χώροι που περιβάλλονται με πράσινο είναι ωφέλιμοι. Πώς μπορούμε όμως να μεγιστοποιήσουμε  το όφελος για να βελτιώσουμε την υγεία μας; Η απάντηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές για το σχεδιασμό χρήσης της γης," είπε ο Hystad.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου