Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

«Αγγελάκι» στο σχολείο και «διαβολάκι» στο σπίτι

paidiatakto
Την πρώτη μέρα που πήγατε να πάρετε το μικρό σας από τον παιδικό σταθμό, δεν πιστεύατε στα αυτιά σας. Ενώ εσείς περιμένατε να ακούσατε από τις δασκάλες την λίστα με τις σκανταλιές που έκανε το καμάρι σας, εκείνες σας έδιναν συγχαρητήρια για το ήσυχο και υπάκουο παιδί που έχετε. Γίνεται ένα παιδί να είναι αγγελάκι στο σχολείο και διαβολάκι στο σπίτι;
Σύμφωνα με το mother.gr, πολλά παιδιά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, ειδικά στο σχολείο και οι λόγοι γι’ αυτό είναι οι ακόλουθοι:
Προσοχή. Πολλές από τις σκανταλιές που κάνει το παιδί σας στο σπίτι, γίνονται μόνο και μόνο για να σας τραβήξει την προσοχή και να σας αναγκάσει να ασχοληθείτε μαζί του. Στο σχολείο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το παιδί συνειδητοποιεί ότι η δασκάλα δεν μπορεί να ασχολείται συνέχεια μαζί του και πρέπει να μοιράζει την προσοχή της σε όλα τα παιδιά.
Άμεσες συνέπειες. Οι δασκάλες, σε αντίθεση με τους γονείς που συχνά μένουν μόνο στα λόγια και τις κούφιες απειλές, επιβάλλουν άμεσες συνέπειες, όταν ένα παιδί παραφέρεται. Με απλά λόγια το μικρό σας στο σπίτι είναι άτακτο γιατί ξέρει πώς μπορεί να είναι, ενώ στο σχολείο μαθαίνει ότι αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της τάξης, θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες.
Πρόγραμμα. Ένα παιδί που βρίσκεται όλη την μέρα μέσα στο σπίτι είναι φυσικό να βαριέται, να μην ξέρει πώς να απασχολήσει τον εαυτό του και συνεπώς να κάνει και κάποιες μικρές ή μεγάλες αταξίες. Στο σχολείο υπάρχει πρόγραμμα, δηλαδή τα παιδιά έχουν πάντα κάτι να κάνουν και δεν μένει χρόνος για σκανταλιές.
Αντιπερισπασμός. Οι δασκάλες εφαρμόζουν με μεγάλη ευκολία την τεχνική του αντιπερισπασμού, αποκλιμακώνοντας μια άσχημη κατάσταση πριν εξελιχθεί ακόμα πιο άσχημα. Όταν εσείς είστε στο σπίτι και ταυτόχρονα ασχολείστε και με άλλα πράγματα (δουλειές σπιτιού κλπ.) δεν είναι πάντα εύκολο να τραβάτε την προσοχή του μικρού σας σε κάτι διαφορετικό από την σκανταλιά που ετοιμάζεται να κάνει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου