Το παιδάκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό.

Είναι η αρχή μιας νέας και συναρπαστικής φάσης της ζωής του, αλλά επίσης το τέλος μιας εποχής, επομένως τα συναισθήματα της θλίψης και του άγχους είναι αναπόφευκτα.

Ενώ λοιπόν ξυπνάγατε κάθε πρωί και διαμορφώνατε το πρόγραμμά σας μαζί με το μωρό σας, ξαφνικά το βλέπετε σε μια αίθουσα να περιβάλλεται από ξένους και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να σας γεμίσει με ερωτήσεις και αμφιβολίες.
Σκέψεις τύπου «Τι να κάνω αν βάζει τα κλάματα όταν το αφήνω;», «Πώς θα είναι τις ώρες που βρίσκεται μακριά μου;», «Τι θα συμβεί αν κλαίει και κανείς δεν το αγκαλιάζει;», «Κι αν το προσωπικό δεν του συμπεριφέρεται καλά;», είναι λογικό να περνούν από το μυαλό σας. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι νομίζουμε και να το δείτε σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί το μωρό σας.


Στη συνέχεια, βέβαια, θα αναρωτιέστε αν συνεργάζεται καλά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα υπόλοιπα παιδάκια. 
Μήπως δεν τον προσέχουν καλά; Κι αν αγαπήσει περισσότερο τη δασκάλα του από εσάς; Κι αν του αρέσει τόσο πολύ στον παιδικό σταθμό που θα βγάλει περίεργη συμπεριφορά στο σπίτι; 


O Beverley Hallett, διευθυντής των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Lewisham, περιγραφεί τι πραγματικά συμβαίνει στην αίθουσα όταν ο μπαμπάς και η μαμά απουσιάζουν!

Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι απαρηγόρητο όταν φύγω;
«Τα παιδιά συνήθως κλαίνε επειδή φεύγει η μαμά και όχι επειδή δεν τους αρέσει ο παιδικός σταθμός», εξηγεί ο Beverley. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν η μαμά λέει αντίο και το παιδάκι βάζει τα κλάματα η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα ή μια αγκαλιά από τη δασκάλα είναι αρκετό για να το ηρεμήσει», συμπληρώνει.

Για να ειπωθεί το αντίο όσο είναι δυνατόν πιο ανώδυνα (για το μωρό αλλά και για εσάς), ο Beverley συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές:

Αν το παιδάκι σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί το καλύτερο είναι να έρχεστε νωρίτερα ώστε να έχετε τον χρόνο να παίξετε λίγο μαζί του, να συνομιλήσει λίγο με το εκπαιδευτικό προσωπικό ή ακόμα και να πάρετε πρωινό μαζί!

Αποχαιρετήστε το γρήγορα χωρίς να λέτε φράσεις τύπου «Άλλο ένα τελευταίο φιλάκι από τη μαμά». Να θυμάστε ότι μόλις πείτε το αντίο δεν πρέπει να χρονοτριβήσετε αλλά να φύγετε κατευθείαν.

Πάντα, όταν αποχαιρετάτε το παιδί σας να επαναλαμβάνετε τη φράση «Θα σε δω αργότερα». Να είστε συγκεκριμένοι έτσι ώστε το παιδάκι σας να σας καταλάβει. Για παράδειγμα «Θα σε δω μετά το μεσημεριανό γεύμα ή μετά το τσάι».

Ποτέ μην πηγαίνετε στο διάλειμμά σας στον παιδικό σταθμό για να τσεκάρετε πώς είναι το παιδί. Αν το παιδάκι σας σας δει ξαφνικά να στέκεστε και να το κοιτάτε ακόμα και χαρούμενο να είναι θα το πιάσει το παράπονο και θα αισθανθεί εγκαταλελειμμένο.

Τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα ακόμα και στον αποχαιρετισμό. Είτε πρόκειται για ένα φιλί, είτε για ένα συγκεκριμένο νεύμα κάθε φορά που θα φεύγετε. Το σήμα αυτό θα τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι η μαμά μπορεί να φεύγει αλλά θα επιστρέψει και ότι προς το παρόν βρίσκονται υπό τη φροντίδα του παιδικού σταθμού.


Μήπως για τα παιδάκια που ξεκινάνε τον παιδικό σταθμό πολύ μικρά είναι ακόμα πιο δύσκολο;
«Είναι αξιοπερίεργο αλλά τα μικρότερα παιδάκια είναι συνήθως κι εκείνα που κλαίνε λιγότερο» λέει ο Beverley. Με τον καιρό πάντως σχεδόν όλα καταλαβαίνουν οι γονείς υπάρχουν ακόμα κι αν δεν τους βλέπουν. Μαθαίνουν επίσης και το αίσθημα του να τους λείπει κάποιος/κάποια.

Τι γίνεται αν το μωρό μου κλαίει κατά τη διάρκεια της ημέρας ... και δεν είμαι εκεί;

Οι συναισθηματικές στιγμές αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν, ειδικά στις περιπτώσεις που η μαμά ξόδευε παλαιότερα όλον τον χρόνο της με το παιδί και ξαφνικά αισθάνεται «έξω από τα νερά του». Σε αυτές τις περιπτώσεις, να θυμάστε ότι το προσωπικό είναι πάντα εκεί και θα παρέμβει για να παρηγορήσει το παιδάκι σας, υπογραμμίζει ο Beverley. 

Η επιλογή του σωστού λοιπόν παιδικού σταθμού είναι πολύ σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιο παιδάκι κλαίει για πολύ ώρα, το προσωπικό του παιδικού σταθμού θα επικοινωνήσει μαζί σας.  

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται με παιδιά το κάνουν επειδή τα αγαπούν και ανησυχούν πραγματικά αν κάποιο παιδί είναι δυσαρεστημένο. Αν οι υπεύθυνοι σας πουν ότι το παιδάκι σας θα περνάει ωραία στον παιδικό σταθμό, σίγουρα θα το προσπαθήσουν», τονίζει ο Beverley.

Γιατί τα παιδιά είναι συνήθως «αγγελούδια» στον παιδικό σταθμό και «διαβολάκια» στο σπίτι;

Μην εκπλαγείτε αν η δασκάλα του παιδικού σταθμού σας λέει πόσο γλυκό και υπάκουο είναι το παιδάκι όλη μέρα ενώ εσείς η ίδια το βλέπετε να μεταμορφώνετε σε «διαβολάκι» το απόγευμα με ξεσπάσματα συμπεριφοράς.  

«Να θυμάστε ότι το παιδί είναι λογικό να αισθάνεται κουρασμένο στο τέλος της ημέρας», εξηγεί ο Beverley. «Ακόμα και το παιχνίδι είναι κουραστικό. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάται το μεσημέρι όταν επιστρέφει σπίτι και μην το βομβαρδίζετε με πάρα πολλές ερωτήσεις» καταλήγει ο ίδιος.

πηγή