Εντοπίστε τη νύστα

Αν το μωρό σας χασμουριέται, μάλλον θα γνωρίζετε ότι είναι ώρα για ύπνο. Όμως υπάρχουν και άλλες ενδείξεις:
Το τρίψιμο των ματιών, το κλάμα και η ταραχή μπορεί να είναι ενδείξεις νύστας στα νεογνά. Τα μωρά που είναι πολύ κουρασμένα δυσκολεύονται να κοιμηθούν, για αυτό προσέξτε αυτές τις ενδείξεις. Τα μεγαλύτερα μωρά μπορεί να είναι υπερκινητικά.

Μην ξυπνάτε το μωρό

Τι θα συμβεί αν το μωρό αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητο; Απλά μεταφέρετε το μωρό με το κάθισμά του στο σπίτι και αφήστε το να τελειώσει τον ύπνο του εκεί. Κρατήστε το δεμένο και ασφαλισμένο και παρακολουθήστε το. Ένας μικρός ύπνος είναι, εντάξει αλλά μην αφήσετε το μωρό να κοιμηθεί στο κάθισμα όλη τη νύχτα. Για πιο ασφαλή τρόπο ύπνου, τοποθετήστε ένα σταθερό στρωματάκι στην πλάτη.

Να γνωρίζετε ότι τα μωρά κοιμούνται πολύ

Μπορεί να μη φαίνεται στην αρχή. Όμως το νεογέννητό σας μπορεί να κοιμάται περίπου 16 ώρες την ημέρα ξυπνώντας μόνο για τροφή και αλλαγή πάνας. Όσο τ μωρά μεγαλώνουν χρειάζονται λιγότερο ύπνο την ημέρα και περισσότερο τη νύχτα. Μέχρι τους 6 μήνες μερικά μωρά θα πρέπει να μπορούν να κοιμούνται τη νύχτα και να παίρνουν 2-3 υπνάκους. Αλλά μην ανησυχείτε αν δεν το κάνουν. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό.

Μη βασίζεστε σε ύπνους εν κινήσει

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιέζετε να χωρέσει ο ύπνος στο χρόνο που βρίσκεστε έξω από το σπίτι, και είναι καλό αν το κάνετε περιστασιακά. Αλλά αν κοιμάται πάντα έξω το παιδί σας δεν θα λάβει την ξεκούραση που χρειάζεται. Εάν αισθάνεται πάντα κουρασμένο και το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο σκεφτείτε να χαλαρώσετε ή να ξαναοργανώσετε το πρόγραμμά σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια baby sitter ή να ζητήσετε από μια φίλη να βοηθήσει έτσι ώστε το μωρό να έχει τακτικούς, ολόκληρους ύπνους.

Ταΐστε, κάντε διάλειμμα, μετά ύπνο

Είναι φυσικό τα μωρά να κοιμούνται μετά το τάισμα. Και το να περιποιείστε τα μωρά ή να τα ταΐζετε με το μπιμπερό για να κοιμηθούν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθανθείτε κοντά στο μωρό σας. Με τον καιρό όμως μπορεί να γίνει ο μόνος τρόπος που καταφέρνουν να κοιμηθούν. Τα μωρά θα έπρεπε να μαθαίνουν να κοιμούνται από μόνα τους. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε την περιποίηση από τον ύπνο, ακόμα και για μόλις λίγα λεπτά. Διαβάστε μια ιστορία ή αλλάξτε την πάνα στο μεταξύ.

Μεγαλώστε τη διάρκεια του ύπνου

Είναι το μωρό σας μεγαλύτερο από 6 μηνών και ακόμα παίρνει πολλούς 20λεπτους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας; Ενθαρρύνετέ το να παίρνει μεγαλύτερους ύπνους. Πώς; Δοκιμάστε να κρατάτε το μικρό ξύπνιο και μεγαλώστε το χρόνο μεταξύ των ύπνων του κάνοντάς τον σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Μπορεί να ανταμειφθείτε με μακρύτερης διάρκειας ύπνους-ιδανικά διάρκειας μιας έως 2 ωρών ο καθένας, και πιο σωστό ύπνο τη νύχτα.

Ορίστε μια ρουτίνα

Ορίστε μια καλή ρουτίνα ύπνου και ακολουθήστε τη, όσο είναι δυνατόν. Βοηθήστε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα.
  • Να έχετε τις ίδιες ώρες ύπνου καθημερινά
  • Να αποφύγετε τους υπνάκου αργά το απόγευμα. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα, φέρτε την ώρα του υπνάκου νωρίτερα ή ξυπνήστε το πολύ νωρίτερα από την ώρα που θα πρέπει να πάει για ύπνο.
  • Χρησιμοποιείτε την κούνια τη νύχτα καθώς και για τον υπνάκο ώστε να σκέφτεται ‘’ύπνος’’, όταν βρίσκεται εκεί.

Μη βιάζεστε να τρέξετε

Το φτάρνισμα, ο λόξιγκας, το κλαματάκι, οι αναστεναγμοί, ακόμα και το τσίριγμα είναι συνηθισμένοι ήχοι των μωρών που κοιμούνται. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να τρέξετε. Ακόμα και η φασαρία και το κλάμα μπορεί απλά να σημαίνουν ότι το μωρό τακτοποιείται. Περιμένετε λίγο προτού το ελέγξετε, εκτός βέβαια αν νομίζετε ότι είναι ανασφαλές, νιώθει άβολα ή είναι πεινασμένο.

Αφήστε το μωρό κάτω όταν είναι ξύπνιο

Ύστερα από λίγες εβδομάδες το μωρό σας δεν χρειάζεται να έχει κοιμηθεί βαθιά για να το ξαπλώσετε. Το να νυστάζει είναι αρκετό. Θα μάθετε στο μωρό σας πώς να κοιμάται από μόνο του και να μη χρειάζεται να το κρατάτε, να το κουνάτε ή να το ταΐζετε. Αυτό μπορεί επίσης να το βοηθήσει να μάθει να ξανακοιμάται μόνο του αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σκεφτείτε την ασφάλεια

Αν το μωρό σας αποκοιμηθεί στον καναπέ, το κρεβάτι σας, ένα στρώμα με νερό ή στο πάτωμα, μετακινήστε το. Αυτά τα μέρη δεν είναι ασφαλή για να κοιμηθεί. Πάντα να βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί ανάσκελα για να εμποδίσετε τον αιφνίδιο θάνατο. Βγάλτε κουβέρτες, μαξιλάρια, λούτρινα ζωάκια και άλλα μαλακά αντικείμενα από την κούνια του μωρού. Μην βάζετε τα μωρά για ύπνο μαζί με άλλα παιδιά ή κατοικίδια.
πηγή