Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ημέρα της Παναγίας στον Εύξεινο Πόντο με το «παλιό» ημερολόγιο – Αποστολή στο Κρασνοντάρ

 Ποντιοπούλες του Καυκάσου
Ποντιοπούλες του Καυκάσου
Χιλιάδες είναι αυτοί που έφτασαν ήδη ή ξεκίνησαν για να προσκυνήσουν την προστάτιδά τους διασχίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Και μακριά από τα μοναστήρια στο Βέρμιο και την Τραπεζούντα οι προσευχές και οι σκέψεις των Ελλήνων είναι στραμμένες προς την Παναγία Σουμελά.

Η Γιορτή της Παναγίας στο Νεμπερτζάι
Ιδιαίτερα γνωστός τόπος προσκυνήματος την ημέρα της Παναγίας είναι το χωριό Νεμπερτζάγιεβσκαγια ανάμεσα στις πόλεις Κριμσκ και Νοβοροσίσκ στην περιοχή Κράσνονταρ της Νότιας Ρωσίας. Εκεί, χιλιάδες προσκυνητές οργανώνουν τους χώρους για διήμερη παραμονή δίπλα στην πηγή Άγιο Χέρι (ή Το Χέρι της Παναγίας) και στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η εκκλησία στην πηγή Άγιο Χέρι (περιοχή Κράσνονταρ)
Η εκκλησία στην πηγή Άγιο Χέρι (περιοχή Κράσνονταρ)
Για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο (Δεκαπενταύγουστος με το «παλιό») 50.000 Έλληνες που απομένουν στην περιοχή θα ενωθούν για ακόμα μια φορά. Όλη τη νύχτα θα ηχούν οι ποντιακές μελωδίες. Οι λυράρηδες από τις γύρω πόλεις θα δώσουν φωνή στην ποντιακή ψυχή όπως έκαναν και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα…
Οι Πόντιοι δεν άφησαν τον ιερό τόπο στο Νεμπερτζάι ούτε στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας. Η Παναγία που τους προστάτευε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και του ξεριζωμού, που τους παρηγορούσε στα αφιλόξενα πυκνά δάση του Καυκάσου την περίοδο των ρωσοτουρκικών πολέμων, εξακολουθεί να τους ενώνει και σήμερα παρά τις ατέλειωτες διώξεις κατά τον 20ό αιώνα και το αίσθημα της απόρριψης από την επίσημη Ελλάδα.
*Ο Βασίλης Τσενκελίδης είναι δημοσιογράφος και ιστορικός.
Κεντρική φωτο: Ποντιοπούλες του Καυκάσου
Πηγή :national-pride.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου