Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μάθετε να λέτε στο παιδί σας «όχι»

paidi
Πολλοί γονείς σήμερα θα ήθελαν να μην έχουν αναλάβει αυτήν τη δύσκολη αποστολή. Δεν είναι ότι δεν αγαπούν τα παιδιά τους, αλλά το «όχι», που αναγκάζονται να τους πουν, οδηγεί σε κλάματα και υστερίες, ενώ φράσεις όπως: «δεν με αγαπάς» ή «σε μισώ» τους κάνουν να παρακαλούν για λίγη… μοναξιά.
Αυτές οι παιδικές συμπεριφορές γεμίζουν με ενοχές τους γονείς, που τρελαίνουν στις αγκαλιές και τα φιλιά τα μικρά τους, αμέσως μετά την κατσάδα, και ίσως τους κάνουν άλλα χατίρια…. Δεν πρέπει, όμως, να αφήνουν τα παιδιά τους να τους… χειρίζονται.

Τι πρέπει να θυμάστε;
• Τα παιδιά γεννιούνται «τρομοκράτες» των συναισθημάτων. Αισθάνονται την αδυναμία των γονιών τους και ξέρουν πού ακριβώς πρέπει να… χτυπήσουν. Στην καρδιά! Γίνονται αυθεντίες στη χειραγώγηση και λένε ότι σας μισούν, γιατί ξέρουν ότι αυτό πετυχαίνει.
• Ο εγκέφαλος των παιδιών ακόμα αναπτύσσεται, οπότε όταν προσπαθείτε να τα εκλογικεύσετε είναι σαν να ζητάτε λογική από ένα… λάχανο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης τους, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο, με τον οποίο αντιδράτε εσείς σε όσα κάνουν.
• Αφήστε το παιδί σας να είναι θυμωμένο, αλλά όχι να δείχνει ασέβεια ή να φέρεται ανώριμα.
• Δεν είναι ανάγκη να βράζετε μέσα σας, για να μην δείξετε το θυμό σας. Όταν το αξίζουν, δείξτε τους κάποια σημάδια οργής και απαιτείστε μία αλλαγή.
• Επιμένετε να προσέχουν τη συμπεριφορά και τα λεγόμενά τους, ακόμα κι όταν είναι θυμωμένα.
• Αντιληφθείτε ότι, εάν αποδέχεστε πως το παιδί σας δικαιούται να είναι θυμωμένο και δεν αντιδράτε άσχημα σε αυτό, τότε λιγότερα προβλήματα θα προκύπτουν για όλους.
• Αποδεχθείτε ότι είναι φυσιολογικό να θυμώσετε με το παιδί σας, να το βάλετε τιμωρία, να του φωνάξετε. Αυτές οι κινήσεις δεν συνεπάγονται ότι δεν το αγαπάτε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου