Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

epipefikitida_35
Κάποιους τους «επισκέπτεται» την άνοιξη, άλλους πάλι τους «τιμά» με την παρουσία της όλες τις εποχές του χρόνου. Ο λόγος για την επιπεφυκίτιδα, μια από τις συνηθέστερες παθήσεις των ματιών, η οποία μπορεί ως ασθένεια να μην εγείρει –στις περισσότερες των περιπτώσεων- κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, εντούτοις συνήθως συνοδεύεται από ιδιαίτερα ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα.

epipefikitida 36 Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Τι ακριβώς όμως είναι η επιπεφυκίτιδα, ποια τα είδη της, τι συμπτώματα μας δίνει και πώς τελικά την αντιμετωπίζουμε;

Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα -του άσπρου χιτώνα του ματιού- και το βασικό χαρακτηριστικό της είναι το κόκκινο, ερεθισμένο μάτι. Ανάλογα με την διάρκειά της διακρίνεται σε χρόνια και οξεία. Η χρόνια μπορεί να διαρκέσει πάνω από 3 εβδομάδες, ωστόσο τα συμπτώματα της οξείας είναι συνήθως πιο βαριά. Συμπτώματα Ο ασθενής που πάσχει από επιπεφυκίτιδα συνήθως αισθάνεται τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, παροδική θολότητα που καθαρίζει με το ανοιγοκλείσιμο του ματιού, φαγούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις πόνο.
epipefikitida 1 Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Τα είδη της επιπεφυκίτιδας

  • Ιογενής επιπεφυκίτιδα: Συνδέεται συχνά με τα κρύα ή με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, όπως πόνο στο λαιμό. Αρχίζει συνήθως στο ένα μάτι και στη συνέχεια μολύνει και το άλλο μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: Είναι πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες. Όπως και στην ιογενή επιπεφυκίτιδα, επηρεάζει συνήθως μόνο το ένα μάτι, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα και στο άλλο.
  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Επηρεάζει και τα δύο μάτια και είναι η «απάντηση» σε μια αλλεργιογόνο ουσία, όπως είναι η γύρη. Προκαλεί συνήθως έντονη φαγούρα και συχνά συνεπάγεται κάποιο οίδημα του οφθαλμού.
  • Ερεθιστική ή τοξική επιπεφυκίτιδα: Ερεθισμός από χημικό παφλασμό ή ξένο αντικείμενο στο μάτι συνδέεται επίσης με την επιπεφυκίτιδα. Αυτό το είδος παρουσιάζει κυρίως έντονη ερυθρότητα.
  • Άλλα: Επιπεφυκίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρήση φακών επαφής (ιδιαίτερα σε όσους κάνουν εκτεταμένη χρήση).

Θεραπεία-αντιμετώπιση

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση και προϋπόθεση είναι η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.
epipefikitida 38 Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Αυτό που βοηθά και λειτουργεί καταπραϋντικά στον πάσχοντα είναι το συνεχές πλύσιμο των ματιών με σαπούνι (αντιβακτηριακό και με ουδέτερο pH) και κρύο νερό, όπως επίσης και η χρήση τεχνητών δακρύων.
Ως προς την θεραπεία των βακτηριακών επιπεφυκίτιδων, με συγκεκριμένα αντιβιοτικά κολλύρια οι ενοχλήσεις θα έχουν υποχωρήσει μέσα σε διάστημα επτά με δεκαπέντε ημερών.
epipefikitida 39 Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Οι ιογενείς επιπεφυκίτιδες, όπως όλες οι ιώσεις, δεν έχουν μία συγκεκριμένη θεραπεία που να καταπολεμά το αίτιο. Ωστόσο, αν πρόκειται για ιό του έρπη, υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που θα τον θεραπεύσει, το οποίο θα παρέχει μόνο ο οφθαλμίατρος. Ως προς τις υπόλοιπες επιπεφυκίτιδες, και δη τις κερατοεπιπεφυκίτιδες, αυτές θα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους.
Ωστόσο, ένα μικτό κολλύριο με αντιβιοτικό και κορτιζόνη, που θα συστήσει μόνο ο γιατρός, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Τέλος, οι ξηρές επιπεφυκίτιδες θεραπεύονται με τεχνητά δάκρυα, ενώ οι αλλεργικές υποχωρούν με αντιισταμινικά και κορτιζόνη, πάντα βέβαια υπό ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.
epipefikitida 37 Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιπεφυκίτιδας, πλένετε συχνά τα χέρια σας, μην χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα και την ίδια μαξιλαροθήκη με τον σύντροφό σας, προμηθευτείτε νέα καλλυντικά ματιών (όπως μάσκαρα) και αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια με τα χέρια σας.
Της Δήμητρας Μπιλάλη
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου