Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Απλή εξέταση των ματιών "προβλέπει" το εγκεφαλικό

Μία οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας μπορεί να εντοπίζει εγκαίρως τους ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η εξέταση είναι η βυθοσκόπηση, κατά την οποία ελέγχεται η κατάσταση του βυθού (είναι το πίσω μέρος του ματιού) και των αγγείων του, που αποτελούν τον «καθρέφτη» του αγγειακού μας συστήματος.

Στο πλαίσιο της βυθοσκόπησης ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας - η φωτοευαίσθητη μεμβράνη κυττάρων που μπορεί να υποστεί βλάβες από διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η υπέρταση η οποία αποτελεί κύρια αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν αυτού του είδους τις βλάβες, οι οποίες σηματοδοτούν την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και συνεπώς η βυθοσκόπηση θα μπορούσε να αποτελέσει νέο τρόπο για να ανιχνεύονται εγκαίρως οι ασθενείς που κινδυνεύουν.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension», συμμετείχαν 2.907 υπερτασικοί εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την έναρξή της.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε βυθοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν και πόσο εκτεταμένες βλάβες είχαν στους αμφιβληστροειδείς τους και, αναλόγως με την έκταση των βλαβών, χωρίσθηκαν σε ομάδες: καμία, ήπια ή μέτρια/σοβαρή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας επί 13 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 146 από αυτούς έπαθαν εγκεφαλικό.

Όσοι εθελοντές είχαν ήπιας εκτάσεως βλάβες στους αμφιβληστροειδείς τους κατά την έναρξη της μελέτης είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, απ’ ό,τι οι εθελοντές που δεν είχαν καμία βλάβη στους αμφιβληστροειδείς τους.

Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου ήταν 137% σε όσους είχαν μέτριας/σοβαρής εκτάσεως βλάβες.

Ειδικά μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν φάρμακα για να ρυθμίσουν την πίεσή τους, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 96% υψηλότερος σε όσους είχαν ήπιες βλάβες και κατά 198% υψηλότερος σε όσους είχαν μέτριες/σοβαρές βλάβες.

Οι αυξήσεις αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και ο βαθμός της υπέρτασης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι ο αμφιβληστροειδής και τα αγγεία του παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου, γεγονός που καθιστά την απεικόνισή του έναν μη επεμβατικό, φθηνό και αξιόπιστο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου εγκεφαλικού.

Πάντως επισημαίνουν ότι το εύρημά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, πριν αρχίζει η ευρεία εφαρμογή του.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου