Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



Σήμερα είναι η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης, μιας από τις πιο ηρωικές στιγμές στην ιστορία. Σαν σήμερα (20 Μάη του 1941) σκοτείνιασε ο κρητικός ουρανός από τα γερμανικά αεροπλάνα και τους αλεξιπτωτιστές που ήθελαν να κατακτήσουν την Κρήτη. Η αντίδραση όμως των κατοίκων της Κρήτης σε συνεργασία με τους Έλληνες, Βρετανούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες ήταν παραπάνω από γενναία....

Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν: 3.500 νεκροί, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτοι. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Σύμφωνα, όμως, με συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.


Η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των γερμανών αλεξιπτωτιστών», εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον. Από την πλευρά τους, οι Σύμμαχοι εντυπωσιάστηκαν από τις μεγάλες δυνατότητες των αλεξιπτωτιστών στη μάχη και δημιούργησαν τις δικές τους αεραποβατικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου