Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Εκστρατεία για να καθιερωθεί στην Αγγλία η αργία του Αγ.Γεωργίου


Ο κόκκινος σταυρός του Αγίου Γεωργίου σε λευκό φόντο έχει καθιερωθεί ως η σημαία της Αγγλίας, ενώ κυριαρχεί στη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας πάνω από τους σταυρούς του Αγίου Ανδρέα (λευκός χιαστί σταυρός σε μπλέ φόντο) και του Αγίου Πατρικίου (κόκκινος χιαστί σταυρός).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ημέρα μνήμης του προστάτη Αγίου της Αγγλίας δεν θεωρείται εθνική εορτή και δεν τιμάται από το κράτος ως αργία, όπως συμβαίνει με την εορτή του Αγίου Πατρικίου, προστάτη αγίου της Ιρλανδίας, που αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός και συνοδεύεται από αργίες και φεστιβάλ σε ολόκληρη την Βρετανία.
Το ζήτημα αυτό, που προκαλεί ποικίλες και ζωηρές συζητήσεις στη «γηραιά Αλβιώνα», αναδεικνύει και το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC,  εγείροντας το ερώτημα, τι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Αγγλους να γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου.
Οπως αναφέρει το BBC, το θέμα έχει συζητηθεί ξανά και ξανά, αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κηρύξει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου ως επίσημη αργία.
Το 2007, ο Γκράχαμ Σμιθ, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία προκειμένου να γίνει επίσημη αργία η 23η Απριλίου, ήταν πεπεισμένος ότι αυτό θα γινόταν μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια .
Ωστόσο, βλέποντας ότι οι προσπάθειες του ήταν άκαρπες δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος. Είναι σχεδόν αντι-αγγλικό το συναίσθημα μέσα σε διάφορες κυβερνήσεις. Αυτό δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κόμμα, γενικά δεν θέλουν να κατανοήσουν τον αγγλικό εθνικισμό, φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτό που έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι η Αγγλία από μόνη της δεν θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση και θα είναι η τελευταία στη σειρά, αφού η Σκωτία κάνει την Ημέρα του Αγίου Ανδρέα αργία και η Ουαλία κάνουν την ημέρα του St David αργία, τότε η πίεση θα είναι αρκετή ώστε να γίνει η ημέρα του Αγίου Γεωργίου αργία. Ετσι, δυστυχώς η τύχη της αργίας της ημέρας του Αγίου Γεωργίου ανήκει στη Σκωτία και την Ουαλία. Οταν καταφέρουν να κάνουν τους δικούς τους προστάτες αγίους, αργία, τότε θα ανοίξουν το δρόμο και για την Αγγλία.»
Οσο για τη θέση της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναγνώρισε ότι η εθνική εορτή της Αγγλίας έχει αγνοηθεί «για πάρα πολύ καιρό» ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πρόσφατα σχέδια» για να γίνει η ημέρα του Αγίου Γεωργίου αργία.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου