Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Επτα αυτοκινητα κυκλοφορουν και θρηνουμε θυματα ...


“Επτα αυτοκινητα κυκλοφορουν και θρηνουμε θυματα ... Φανταστειτε τι θα συνεβαινε αν γινονταν εβδομηντα! .... “

Υπουργός ο πρώτος που τράκαρε στην Ελλάδα...

Τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό στην πόλη της Αθήνας έχει αλλάξει. Βροχή, συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις ενώ συχνά δεν λείπουν και τα μικροατυχήματα.

Με αφορμή λοιπόν τα ατυχήματα στους δρόμους αναζητήσαμε την απαρχή τους σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Πότε, λοιπόν, έγινε το πρώτο αυτοκινητιστικό ατύχημα στον κόσμο;

Αν και το αυτοκίνητο είναι μία σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη, το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα χρονολογείται πριν από περίπου 300 χρόνια. Θα μου πείτε μα πώς... Εξαρτάται με το τι ορίζετε ως αυτοκίνητο.

Το πρώτο ατύχημα στον κόσμο

Το πρώτο ατύχημα μας ταξιδεύει πολύ πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στο 1771. Παρόλο που δεν έμοιαζε καθόλου σε αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε αυτοκίνητο, το πρώτο ατύχημα έγινε από τη δημιουργία ενός Γάλλου εφευρέτη, του Nicolas-Joseph Cugnot. Ο Cugnot τότε υποστήριζε ότι είχε κατασκευάσει το πρώτο “αυτοπροωθούμενο μηχανικό όχημα”, το οποίο ήταν ικανό να μεταφέρει επιβάτες και κινούνταν με περίπου 3,2 km/h.
Και λέμε υποστήριζε, γιατί υποτίθεται ότι το πρώτο αυτοκίνητο έφτιαξε ο πατέρας Ferdinand Verbiest στην Κίνα, τη χώρα που φαινομενικά εφευρίσκει τα πάντα. Το παιχνίδι του, βέβαια, ήταν πολύ μικρό για να δεχτεί επιβάτες. Και λέμε παιχνίδι, γιατί για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε. Φτιάχτηκε για να γίνει το παιχνίδι ενός Κινέζου Αυτοκράτορα. 

To Fardier, το πρώτο ατμοκίνητο όχημα στην ιστορία
Γι' αυτό και ο Cugnot τυπικά κατέχει τον τίτλο της δημιουργίας του πρώτου μηχανικού οχήματος που μπορούσε να οδηγήσει ο άνθρωπος. Η εφεύρεσή του ονομάστηκε fardier. Ακόμα και αν αποτέλεσε το πρώτο ατμοκίνητο όχημα στην ιστορία, στην πραγματικότητα ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε κανονικά. Σύμφωνα με την ιστορία, κάποια στιγμή το 1769, ο Cugnot έδειξε σε Γάλλους αξιωματούχους το πρωτότυπο σχέδιό του για ένα βαγόνι ατμού, που θα μπορούσε να μεταφέρει τα κανόνια για τον στρατό.
Χρειάστηκε περίπου 2 χρόνια για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Όταν τελικά τα κατάφερε, ο Cugnot κάλεσε τους Γάλλους να τον συντροφεύσουν στο παρθενικό ταξίδι του fardier. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το όχημα δυστυχώς βγήκε εκτός ελέγχου και έπεσε πάνω στον τοίχο ενός κήπου. Και αυτή ήταν η πρώτη σύγκρουση.
Για ένα πιο τεκμηριωμένο περιστατικό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε 98 χρόνια αργότερα. Στις 31 Αυγούστου του 1869, στην πόλη Birr της Ιρλανδίας, μία επιστήμονας και συγγραφέας, η Mary Ward, κέρδισε το ατυχές προνόμιο να αποτελεί το πρώτο άτομο που σκοτώθηκε σε ατύχημα, μάλλον στην περίπτωσή της δυστύχημα, με αυτοκίνητο. Μάλιστα, σήμερα υπάρχει και άγαλμα σε σχολείο της Ιρλανδίας προς τιμήν της.
Την ημέρα εκείνη η Mary Ward μαζί με τρεις φίλους της απολάμβαναν μία βόλτα με το ατμοκίνητο μέσο της εποχής. Ενώ βρίσκονταν σε κίνηση, το αυτοκίνητο χτύπησε σε ένα εμπόδιο του δρόμου. Η Mary έφυγε από την θέση της και έπεσε στο έδαφος (τα αυτοκίνητα της εποχής δεν ήταν κλειστά γύρω γύρω όπως τα σημερινά). Δυστυχώς μαζί με την επιστήμονα έφυγε και ο ένας από τους τροχούς του οχήματος, ο οποίος έπεσε επάνω της και την σκότωσε επί τόπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο αυτό είχε κατασκευαστεί από τον πρωτοπόρο Sir Charles Algernon Parsons και τον αδερφό του, ξαδέρφια της Mary, που μάλιστα ήταν μαζί της την ώρα που έγινε το περιστατικό. Τότε ο Parsons ήταν μόλις 15 ετών! Ευτυχώς, δεν πτοήθηκε από το ατύχημα και συνέχισε να προσφέρει στον κόσμο της μηχανικής.
Το πρώτο θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα σε αγγλικό έδαφος έγινε το 1896. Θύμα του ήταν η Bridget Driscoll, που έχασε τη ζωή της από ένα αυτοκίνητο που κινούνταν με περίπου 6,5 km/h! Προφανώς θα αναρωτιέστε πώς κατάφερε να πεθάνει από ένα όχημα που πήγαινε πιο αργά ακόμα και από έναν άνθρωπο που περπατά... Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα της εποχής, η Bridget είδε το όχημα να έρχεται κατά πάνω της και “πάγωσε”, είτε επειδή παραξενεύτηκε είτε επειδή τρόμαξε, με αποτέλεσμα να μην κουνηθεί από τη θέση της και να χτυπηθεί θανάσιμα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο ατύχημα έγινε 5 χρόνια νωρίτερα, το 1891, στο Οχάιο. Πρωταγωνιστής του ήταν ο James William Lambert, ο οποίος μαζί με τον James Swoveland, επέβαινε στο πρώτο μονοκύλινδρο αυτοκίνητο βενζίνης. Καθώς προχωρούσαν το όχημα χτύπησε στη ρίζα ενός δένδρου, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του και να συγκρουστεί με έναν στύλο. Και οι δύο επιβάτες βγήκαν από το αυτοκίνητα με πολύ μικρά τραύματα. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.

Το πρώτο ατύχημα στην Ελλάδα

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω την χώρα μας. Το πρώτο καταγεγραμμένο αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Ελλάδα έγινε την Κυριακή 4 Μαρτίου του 1907, στις 11.30 το πρωί, στην Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του κτηρίου της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Υπαίτιος του δυστυχήματος ήταν ο τότε υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας, Νίκος Σιμόπουλος, που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του πρίγκιπα Andrew(παππούς του σημερινού πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου). Τα δύο οχήματα κατευθύνονταν προς το Παλαιό Φάληρο και είχαν περίπου 30 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.
Στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ, ο υπουργός επιτάχυνε και προσπέρασε το αυτοκίνητο του πρίγκιπα, το οποίο και παρέσυρε. Δυστυχώς, μαζί πήρε και την Ευφροσύνη Βαμβακά, μία 25χρονη γυναίκα και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η άτυχη γυναίκα πρώτα χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο του υπουργού και στην συνέχεια από εκείνο του πρίγκιπα, παρόλο που ο οδηγός του προσπάθησε να μειώσει ταχύτητα.
Το περιστατικό αυτό, την εποχή εκείνη, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αθήνα. Σε σημείο, μάλιστα, που ορισμένοι υποστήριζαν ότι την νεαρή κοπέλα είχε σκοτώσει ο πρίγκιπας και ότι ο Σιμόπουλος είχε απλά αναλάβει την ευθύνη, ώστε να προστατευτεί η εξοχότητά του.
Την επόμενη μέρα, ο Διοικητής της Αστυνομίας κάλεσε στο γραφείο του όλους τους ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων της Αθήνας και τους έκανε αυστηρές συστάσεις. Θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο που οδηγούν και την ταχύτητα που αναπτύσσουν. Οι οδηγοί συνολικά ήταν 7! Ακόμα και οι εφημερίδες της εποχής έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο θέμα. Παντού κυριαρχούσε το εξής σχόλιο: “Επτά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και θρηνούμε θύματα ... Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν γίνονταν εβδομήντα! .... “.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου