Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ηλικία του πατέρα καθορίζει την ψυχική υγεία του παιδιού

Η ηλικία του πατέρα καθορίζει την ψυχική υγεία του παιδιού
Ένα ευρύ φάσμα διαταραχών στα παιδιά σχολικής ηλικίας φαίνεται πως συνδέεται με την καθυστέρηση της πατρότητας, σύμφωνα με νέα, εκτενέστατη μελέτη.

Οι αυξημένοι δείκτες για τον αυτισμό, τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια, τις τάσεις αυτοκτονίας, την κατάχρηση ουσιών και τις χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο είναι οι κυριότερες επιπτώσεις που εντόπισαν οι ερευνητές.

Η μελέτη στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Ψυχιατρικής JAMA Psychiatry υποδεικνύει ότι η αιτία όλων των παραπάνω είναι η κακή ποιότητα των σπερματοζωαρίων των μπαμπάδων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η εμπειρία και η ωριμότητα ενός άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας έχει σημαντικά οφέλη για το παιδί κι έτσι οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να αντισταθμιστούν.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και το ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο καλά σχεδιασμένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σχετικά με την ηλικία του πατέρα και την υγεία του παιδιού. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2,6 εκατομμύρια άτομα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου