Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου

Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου είναι πολλές. Το θαυματουργό αυτό φυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό για την θετική του επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα καθώς διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Παράλληλα προστατεύει από ασθενείς ιούς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως γενετικό τονωτικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτά...
 Από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούν για εντριβές στο στέρνο καθώς βελτιώνει την αναπνοή σε κρυολογήµατα και ιγµορίτιδες. Είναι μάλιστα και το κατάλληλο αντιπυρετικό καθώς ρίχνει άμεσα τον πυρετό.
Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου μάλιστα δρα ως αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, βαλσαµικό και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις προσβολές άσθµατος το ευκαλυπτέλαιο σταµατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων. Καταπραΰνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέµατα), τη γρίπη, τη φυµατίωση.
Επίσης ιδανικό για τη θεραπεία της ιγµορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής, και της ρινοφαρυγγίτιδας.
Είναι καλό για τη διάρροια, τις κυστίτιδες και ρευµατοειδή αρθρίτιδα. Έχει υπογλυκαιµική δράση γι' αυτό είναι χρήσιµο στους διαβητικούς.
Στο δέρµα ιδιαίτερα καλό για δερµατοπάθειες µε φαγούρα, ψωρίαση, έκζεµα, ακµή. Επίσης καλό για πληγές, έλκη, πυόρροια και ελαφρά εγκαύµατα.
Είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που το άρωµά τους απωθεί τα έντοµα (µύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους).
Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατµίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους για να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση. Επίσης είναι εξαιρετικό τονωτικό στην  αίσθηση εξάντλησης,στην συναισθηματική ένταση, στην δυσκολία συγκέντρωσης, στην συχνή αλλαγή διάθεσης,και τις συχνές εκρήξεις.
∆ρα προληπτικά όταν χρησιµοποιείται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια επιδηµιών για να εµποδίσει την εξάπλωση της µόλυνσης.
Πώς επιδρά ο ευκάλυπτος στο κρυολόγημα;
Για να καταπολεμήσετε ένα κρυολόγημα, κάντε εντριβές στο στήθος με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Σε 5 ml αμυγδαλέλαιο βάζουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και κάνουμε εντριβή.  
Το ίδιο αποτελεσματικό είναι να βάλετε το κεφάλι του πάνω από μία κατσαρόλα με νερό βραστό που αχνίζει, στο οποίο θα έχετε ρίξει προηγουμένως φύλλα ευκαλύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου