Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η χαρά και η ευδιαθεσία κάνουν καλό στην καρδιά

«Γελάω με την καρδιά μου».
Τη φράση αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία και έρευνες η ευδιαθεσία βοηθά σημαντικά την καρδιά των ανθρώπων.
Σε αντίθεση με τη στεναχώρια και την κακή διάθεση, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό, η χαρά μπορεί να δράσει ωφέλιμα.
Μία από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά απέδειξε ακριβώς την ωφελιμότητα της χαράς στην καρδιά μας.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 1700 άτομα, που παρακολουθούνταν επί δέκα χρόνια. Εκεί ανακαλύφθηκε πως τα άτομα που νιώθουν ευτυχισμένα από τη φύση τους έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο ή να πεθάνουν από τέτοια αίτια.
Τους μετρήθηκε η ικανοποίηση, ο ενθουσιασμός και η ευτυχία που ένιωθαν με τη χρήση κλίμακας πέντε βαθμών. Όσο πιο ψηλά ήταν στην κλίμακα τόσο πιο έντονα τα συναισθήματά τους. Οι ερευνητές με βάση τις μετρήσεις, διαπίστωσαν οτι τα άτομα που είχαν την υψηλότερη βαθμολογία είχαν και τη μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό νόσημα στο τέλος της μελέτης.
Μια άλλη μελέτη, του πανεπιστημίου του Harvard, εξετάζει σφαιρικά σχετικές έρευνες του παρελθόντος. Αναλυτικά, ανασκόπησε τουλάχιστον 200 παλαιότερες έρευνες και οι επιστήμονες κατέληξαν πως η αίσθηση και μόνο των ανθρώπων ότι είναι καλά, μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν δραματικά τους κινδύνους που επιφέρει η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Οι έρευνες είχαν να κάνουν με δοκιμές που κατέγραφαν την ψυχολογία του ατόμου σε σχέση με την υγεία του μυοκαρδίου τους. Παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ικανοποίηση από την ζωή και η ευτυχία συνδέονται άμεσα με μειωμένο κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση, το βάρος και άλλα.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τη μεγάλη αξία που έχει για τους ανθρώπους το αίσθημα της χαράς και της αισιοδοξίας. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι αντίθετες καταστάσεις όπως στρες, κατάθλιψη, και επιθετικότητα, έχουν εδώ και χρόνια συνδεθεί με τις καρδιοπάθειες.
Γι’αυτό γελάτε, σας κάνει καλό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου