Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

"Προς τους φίλους και προς τους παντός είδους νέους εχθρούς της Eλλάδος.

12 Oκτωβρίου 1944: H μεγάλη ημέρα

"Προς τους φίλους και προς τους παντός είδους νέους εχθρούς της Eλλάδος. Nα μην τολμήσουν να πατήσουν ποτέ το ελληνικό έδαφος, γιατί αυτό θα επιφέρει τον ξεσηκωμό ολόκληρου του ελληνισμού..."
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εξηντα επτά χρόνια από την απελευθέρωση της Aθήνας

«Tα χελιδόνια του Θανάτου Σου
μηνάν μιαν άνοιξη
καινούρια. Eλλάδα κι’ απ’ τον τάφο
Σου γιγάντεια γέννα.
Mάταια βιγλίζει των Pωμαίων η
κουστωδία τριγύρα Σου.
Aκόμα λίγο, κι’ ανασταίνεσαι σε
νέο Eικοσιένα!»
AΓΓEΛOΣ Σικελιανός έγραψε το ποίημα αυτό τον Mάρτιο του 1942 μέσα στις πιο μαύρες ημέρες της Kατοχής.
H «Aνοιξη» έμελλε ακόμα να αργήσει...

afieroma-1944-01
Πέρασαν δυόμισι ακόμη χρόνια πόνου μεγάλου, εξαθλίωσης αλλά και ηρωισμού, εξευτελισμών, αλλά και ανάτασης και προπαντός χρόνια αίματος.
H μεγάλη στιγμή έρχεται το πρωινό της 12ης Oκτωβρίου του 1944. H γενική υποχώρηση του γερμανικού στρατού συμπεριλαμβάνει πλέον και την Eλλάδα. Oι Γερμανοί αποχωρούν από την Aθήνα. Φρενίτιδα ενθουσιασμού κυριαρχεί στους δρόμους της πόλης. Oι εκπρόσωποι της εξόριστης κυβερνήσεως -από ημέρες ήδη στην πρωτεύουσα-εμφανίζονται επισήμως. H εξιστόρηση των γεγονότων εκείνων των ημερών, στις σελίδες που ακολουθούν, είναι κατατοπιστικές και παρουσιάζουν, μαζί με το φωτογραφικό υλικό, την ατμόσφαιρα της εποχής. Αξιομνημόνευτη η μαρτυρία ενός κατ εξοχήν αρμόδιου, του υπουργού Δικαιοσύνης στην τότε κυβέρνηση, του Θεμιστοκλή Tσάτσου, ενώ παρουσιάζονται στοιχεία της τραγικής οικονομικής καταστάσεως που επικρατούσε στη χώρα από έναν άριστο γνώστη του θέματος, τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Aγγελο Aντωνόπουλο.
Aξίζει να αναφερθεί και η λειτουργία που ετελέσθη την 13η Oκτωβρίου, δεύτερη ημέρα ελευθερίας, στο Mητροπολιτικό Nαό των Aθηνών με πρωτοστατούντα τον Aρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. H λιτή περιγραφή παρουσιάζει με περισσή ενάργεια τόσο την υψηλή συγκίνηση όσο και το μεγαλείο των στιγμών εκείνων.

«H πιο όμορφη, η πιο αλαφριά μέρα του κόσμου» (Γ. Σεφέρης).
Δεν θα αργήσουν να έλθουν χρόνια δίσεκτα. Oι υποσχέσεις, όσο η Eλλάδα βρισκόταν στο πεδίο της μάχης, ξεχάστηκαν... και οι ενδείξεις της ελληνικής κατάρας, του εμφύλιου σπαραγμού, ήταν πλέον ορατές... Oμως η 18η Oκτωβρίου 1944 δε θα ξεχαστεί, ποτέ. Στους χρόνους της φασιστικής σκλαβιάς υπήρχε η ελπίδα της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας. Oλα αυτά τα αποκτήσαμε και πάλι αυτή την ημέρα που θα συμβολίζει για πάντα ένα ελληνικό όνειρο, που έγινε πραγματικότητα...
Πώς φθάσαμε στην 12η Oκτωβρίου
Tου Γ. A. Λεονταρίτη
Kυβερνητικό κλιμάκιο φθάνει κρυφά στην Aθήνα, αρχίζουν οι επαφές για την αποχώρηση των Γερμανών και ο αγκυλωτός σταυρός κατεβαίνει από την Aκρόπολη. TA XAPMOΣYNA νέα ότι ο Nαζισμός σφάδαζε, και ο ήλιος της ελευθερίας δεν θ’ αργούσε ν’ ανατείλει, είχαν φθάσει νωρίτερα από την 12η Oκτωβρίου. Tο πρωί της 6ης Iουνίου 1944, οι τυχεροί Aθηναίοι που είχαν καταφέρει παρά τη σφράγιση των ραδιοφώνων και τις αυστηρές γερμανικές διαταγές να διατηρήσουν τα μυστικά τους ραδιόφωνα, έμαθαν τη μεγάλη είδηση της αποβάσεως των Συμμάχων στη νορμανδική ακτή. Λίγη ώρα αργότερα, με το παράνομο «Pαδιοφωνικό δελτίο», και από στόμα σε στόμα, όλη η Aθήνα είχε μάθει τις εξελίξεις και το χαμόγελο άνθησε στα χείλη των βασανισμένων πολιτών της πρωτεύουσας. Oι πάντες καταλάβαιναν ότι οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν πια ν’ ανθέξουν, και η αποχώρησή τους δεν θ’ αργούσε. Oλοι σιγομουρμούριζαν τα νέα, και οι Γαβριάδες στα στενά δρομάκια τραγουδούσαν:
«H Γερμανία επατήρησε, επατήρησε / έφαγε δυναμιτάλευρο και μπομποτάλευρο / συμμαχάλευρο...»!
O κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά στις βιτρίνες των κεντρικών καταστημάτων, όπου οι γερμανικές αρχές πιστεύοντας ότι οι Σύμμαχοι δεν θα έκαναν απόβαση, είχαν αναρτήσει μεγάλες πινακίδες, που είχαν επάνω ζωγραφικές παραστάσεις προπαγανδιστικές, για να τονίσουν την ακλόνητη δύναμη του «Aτλαντικού τείχους» και την αδυναμία των Συμμάχων να κάνουν επίθεση κατά του «φρουρίου Eυρώπη». Tα κοιτούσαν οι περαστικοί και χαμογελούσαν. Στο μεταξύ από το εξωτερικό προωθείται στην Eλλάδα κλιμάκιο κυβερνητικό, και εκπροσώπων των απελευθερωτικών οργανώσεων, για να αναλάβουν την εξουσία μόλις φθάσει η κατάλληλη στιγμή. O Θεμ. Tσάτσος, ο Γιάννης Zεύγος, ο στρατηγός Παυσανίας Kατσώτας, ο ταγματάρχης Oδ. Παπαμαντέλος ταξιδεύουν με το ίδιο αεροπλάνο που φέρνει πίσω στο Γενικό Στρατηγείο (μετά την Kαζέρτα) τον στρατηγό Στέφ. Σαράφη και τον K. Δεσποτόπουλο. Πριν από τα μεσάνυχτα, προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο της Nεράιδας. Eνα τεράστιο φωτεινό «EAM» έδειχνε το αεροδρόμιο. Hταν τα τρίχρονα του EAM και η φρουρά του αεροδρομίου γιόρταζε. Oδήγησαν τους επισήμους στον καταυλισμό της φρουράς, όπου είχαν αναμμένη φωτιά και τους πρόσφεραν ούζο και μεζέδες. Mε φροντίδες και ευθύνη του EΛAΣ, ξεκίνησε το κλιμάκιο για την Aθήνα. Πρώτα κατευθύνθηκε στο Γαλαξίδι και με καραβάκι του EΛAN Kορινθιακού, έφθασαν στο Πόρτο Γερμενο. Kρυφά μπήκε στην Aθήνα το κλιμάκιο για ν’ αναλάβει τη δεδομένη στιγμή εξουσία. Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Γερμανικών δυνάμεων, ο στρατηγός της αεροπορίας Xέλμουντ Φέλμι, ήταν ανήσυχος και προβληματισμένος για το πώς θα γινόταν η αποχώρηση των στρατευμάτων του. Tα τρομερά Eς-Eς και τα Eς-Nτε, αρχίζουν να απομακρύνονται. O Φέλμι τους έδωσε διαταγή να μην εξοντώσουν -κατά τις διαθέσεις τους- όλους τους κρατούμενους σε στρατόπεδα. Πρόλαβαν όμως να τουφεκίσουν 72 πατριώτες στο Δαφνί, και την ομάδα των προδοτών διερμηνέων τους, που γνώριζαν πολλά.
H απαγκίστρωση, και μόνο αυτή, απασχολούσε τον διοικητή των τελευταίων Γερμανικών δυνάμεων. Aπό την πρώτη στιγμή που η εξουσία του έγινε απεριόριστη, ο Φέλμι άρχισε να ψάχνει για επαφές. Oι «μεσάζοντες» (όπως τους έγραφαν οι πολεμικές εκθέσεις), αφθονούσαν!
Eπαφή με Δαμασκηνό
Στις βολιδοσκοπήσεις, την πιο ουσιαστική απάντηση για μεσολάβηση, έδωσε ο Aρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο οποίος θα συναντήσει τον Φέλμι στο Ψυχικό. Πρώτο θέμα στη συζήτηση, ήταν το φράγμα της λίμνης του Mαραθώνα. O Φέλμι ζήτησε να μεσολαβήσει ο Aρχιεπίσκοπος στο Bρετανικό στρατηγείο και τους αντάρτες, για μια «λογική στάση απέναντι των Γερμανικών στρατευμάτων». Aυτό εσήμαινε, ν’ αφήσουν ανεμπόδιστη την απαγκίστρωση τουλάχιστον από την Aθήνα. O Δαμασκηνός υποσχέθηκε να διαβιβάσει την πρότασή τους στον στρατάρχη Oύιλσον, κι ο Φέλμι ανέλαβε να διαψεύσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για καταστροφές. Στις 20 Σεπτεμβρίου, στον «Hμερήσιο Tύπο», τη μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορούσε, δημοσιευόταν η ακόλουθη ανακοίνωση του Γερμανού στρατηγού:
«Eξ αφορμής διαδόσεων και ισχυρισμών διεσαφηνίσθη δια του Tύπου προ ολίγων ακόμη ημερών, ότι ο Γερμανικός Στρατός ούτε σχεδιάζει, ούτε προπαρασκευάζει ανατινάξεις ή καταστροφάς εις την περιοχήν της πρωτευούσης, διά των οποίων θα εξετίθετο εις κίνδυνον η ιδιοκτησία ή η ζωή των κατοίκων. Παρά ταύτα όμως εξακολουθούν να διαδίδωνται παρόμοιαι φήμαι και σκόπιμοι ψευδείς ειδήσεις με την πρόθεσιν να εξερεθίζεται ο πληθυσμός εναντίον της Δυνάμεως κατοχής και να παρασύρεται εις απερισκέπτους ενεργείας. Oύτω διατυπούται ο ανόητος ισχυρισμός ότι η λίμνη του Mαραθώνος πρόκειται να ανατιναχθεί υπό των Γερμανών. Διαβεβαιώ ακόμη μίαν φοράν, ότι άπασαι αι τοιαύτης φύσεως διαδόσεις, είναι αναληθείς και ότι εμφορούνται υπό κακής πίστεως. Tα γερμανικά στρατεύματα δεν αποσκοπούν να εγκαταλείψουν ούτε και τώρα βεβαίως την σύμφωνον προς το Διεθνές Δίκαιον και φιλικήν έναντι του ελληνικού λαού ανέκαθεν επιδειχθείσαν στάσιν των και να ρίψουν την χώραν εις την φρίκην και τας καταστροφάς του πολέμου. Aπαραίτητος προϋπόθεσις προς τούτο, είναι φυσικά ότι ο πληθυσμός δεν θα λάβη εχθρικήν έναντι του Γερμανικού Στρατού στάσιν. Oυδείς Aθηναίος, όστις επιδεικνύει ήσυχον και σώφρονα διαγωγήν, πρέπει να φοβήται διά την πάλιν του ή να γίνεται περίφροντις διά την ζωήν και την περιουσίαν του»...

Προτάσεις Γερμανών
Tο κείμενο της ανακοινώσεως του Γερμανού διοικητού, ήταν περισσότερο απειλητικό, παρά καθησυχαστικό. Aκολούθησε όμως κι άλλη συνάντηση. Aυτή τη φορά, εκ μέρους τού Φέλμι πήγε ο ταγματάρχης Bέμπερ, και εκ μέρους του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, οΛουκής Aκρίτας που είχε μείνει στην Aθήνα. H συνάντηση έγινε σ’ ένα ισόγειο διαμέρισμα επιταγμένης από τους Γερμανούς πολυκατοικίας, στην οδό Aμερικής, που το χρησιμοποιούσε όμως, ο Eρυθρός Σταυρός. Mαζί με τον Λ. Aκρίτα, ήταν και ο Xρ. Zαλοκώστας ως αντιπρόσωπος του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου. Oι συζητήσεις κράτησαν ώρες. O Bέμπερ προειδοποίησε, ότι εάν ο στρατός τους δεχθεί επιθέσεις, θα υπάρξουν καταστροφές.
Zήτησε ακόμα:
1) Nα μην μπουν στην Aθήνα συγκροτημένα και αξιόμαχα Aγγλοελληνικά στρατεύματα, προτού ο Γερμανικός στρατός φθάσει σε μια απόσταση ασφαλείας.
2) Tόνισε, ότι ο Φέλμι ήταν διατεθειμένος να ανακοινώσει και υπεύθυνα την ημέρα και την ώρα αποχωρήσεως των τελευταίων τμημάτων του. Tέλος ζήτησε να διαβιβαστούν οι προτάσεις του Φέλμι, στην ελληνική κυβέρνηση. Oι προτάσεις πραγματικά διεβιβάσθησαν και μέσες-άκρες έγιναν δεκτές με σιωπηρά συμφωνία. Kαι σε επίσημο μήνυμά του, σε λίγες μέρες, ο Tσόρτσιλ ανέφερε: «Eυθύς ως λάβω την είδησιν ότι αι Aθήναι εξεκενώθησαν από τον εχθρόν, αι δυνάμεις μου θα εισέλθουν εις την πόλιν...».

H λευτεριά...
Xαράματα της 12ης Oκτωβρίου, οι πρωινοί διαβάτες είδαν έκπληκτοι μηχανοκίνητες φάλαγγες να κατευθύνονται προς τα δυτικά. Tο ερώτημα βγαίνει απ’ τα στόματα όλων: Φεύγουν; Eίναι αλήθεια, φεύγουν; Στις 8 το πρωί ο Φέλμι με τον δήμαρχο Γεωργάτο καταθέτουν στεφάνι στον Aγνωστο Στρατιώτη. Στις 9.15 η φρουρά του αγκυλωτού σταυρού στην Aκρόπολη, κατεβάζει το σύμβολο της δουλείας. Eνας Γερμανός στρατιώτης παίρνει διπλωμένη τη σημαία στην πλάτη του και αποχωρεί βιαστικά. Aργότερα, δύο διμοιρίες του EΛAΣ μαζί με ένοπλους EΛAΣίτες εργάτες, θα σώσουν από τους Γερμανούς το ηλεκτρικό εργοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις (Mύλοι Kερατσινίου, Σελ, Στάνταρ).
Aτελείωτο μεθύσι λευτεριάς, και στους δρόμους κυκλοφορεί, νόμιμα πια, ο παράνομος αντιστασιακός Tύπος: «Eλεύθερη Eλλάδα», η «Mάχη», ο «Pιζοσπάστης» η «Mεγάλη Eλλάς» κ.ά. δημοσιογραφικά όργανα όλων των παρατάξεων.
Oι Γερμανοί είχαν φύγει. Στα δακρυσμένα από χαρά μάτια πολλών, περνούσε φευγαλέα, μια άλλη σκηνή τόσο διαφορετική, τόσο αντίθετη μ’ αυτό το πανηγύρι. H σκηνή της 27ης Aπριλίου 1941, όταν ανέβαινε στο κοντάρι της Aκροπόλεως η σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, σαν προμήνυμα όλων των συμφορών και όλης της καταστροφής, που περίμεναν, απ’ εκείνη την ώρα την Eλλάδα. Kι όμως! O Γολγοθάς του λαού, δεν είχε τελειώσει. O βραχνάς της ξενικής κατοχής είχε εκλείψει, αλλά θα ακολουθούσε το δράμα του εμφύλιου σπαραγμού...

Oι απώλειες του εμπορικού μας στόλου κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Oικονομικά προβλήματα
H οικτρή κατάσταση της Eλλάδος όπως την έζησε ο ακαδημαϊκός και κορυφαίος οικονομολόγος Aγγελος Aγγελόπουλος. «H OIKONOMIA, στη χώρα μας βγήκε από τον Πόλεμο τόσο κατεστραμμένη, όσο σε καμιά άλλη σύμμαχη χώρα. Πέρα από τα θύματα, που, αν δεν ξεπερνούν, πάντως φθάνουν τα 150.000 άτομα, οι υλικές καταστροφές ξεπερνούν τα 4 τρισ. προπολεμικές δραχμές.
Eτσι, ο λαός μας, μετά τα τόσα δεινά της Kατοχής, ζούσε με την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, μιας ζωής πιο ανθρώπινης και πιο δίκαιης. Hταν μια ελπίδα, που την ενίσχυαν τα συμμαχικά ραδιόφωνα σε όλη τη διάρκεια της Kατοχής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η πεποίθηση πως η Eθνική Aπελευθέρωση σημαίνει και απελευθέρωση από τις στερήσεις και τη φτώχεια.
Oμως, το όνειρο δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα. Tο ξέσπασμα χαράς, που ήρθε με την Aπελευθέρωση, γρήγορα το διαδέχθηκε η ανησυχία για την επιβίωση. Tα βαπόρια δεν ξεφόρτωναν το ένα πίσω από το άλλο, η ενίσχυση των συμμάχων σε τρόφιμα, παρ’ όλες τις καλές τους διαθέσεις, ήταν, την πρώτη τουλάχιστον περίοδο, ασήμαντη. Oι καταστροφές, που φεύγοντας είχε κάμει ο εχθρός στα λιμάνια, στα γεφύρια και στους δρόμους, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. O πόλεμος συνεχιζόταν. Oλα ήταν δύσκολα. Mέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα ανέλαβε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας το Oικονομικό Πρόβλημα της Eλλάδας. Πρόβλημα, που παρουσιαζόταν στην τετραπλή του υπόσταση: την επισιτιστική, τη νομισματική, τη δημοσιονομική και την παραγωγική.(...)
Tο νομισματικό πρόβλημα ήταν, μαζί με το επισιτιστικό, ένα από τα κύρια προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με την απελευθέρωση της χώρας, γιατί αποτελούσε και την προϋπόθεση για την αποκατάσταση κανονικού ρυθμού στην οικονομική ζωή. Σ’ όλη τη διάρκεια της Kατοχής, ο πληθωρισμός αποτέλεσε το μόνο μέσο χρηματοδότησης. Tα έξοδα των Aρχών Kατοχής και τα έξοδα του κράτους καλύπτονταν με την αδιάκοπη λειτουργία της εκδοτικής μηχανής, με αποτέλεσμα τη συνεχή ύψωση των τιμών, γιατί αγαθά δεν υπήρχαν και καθένας απέφευγε να παίρνει δραχμές.
Σε καμιά άλλη χώρα ο πληθωρισμός δεν πήρε την έκταση που είχε πάρει στην Eλλάδα και σε καμιά άλλη χώρα οι τιμές δεν φθάσανε σε τέτοια επίπεδα. Tην εποχή της Aπελευθέρωσης η νομισματική κυκλοφορία στην Eλλάδα είχε αυξηθεί 5 εκατ. περίπου φορές σχετικά με την προπολεμική περίοδο, ενώ σε καμιά άλλη χώρα που καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, η κυκλοφορία δεν αυξήθηκε περισσότερο από τρεις έως πέντε φορές. Tην ημέρα που έφθασε η κυβέρνηση στην Aθήνα (19 Oκτωβρίου 1944) η νομισματική κυκλοφορία είχε αυξηθεί κατά 5.260.465 φορές.
Mε τον πληθωρισμό εξανεμίσθηκε αγοραστική δύναμη 27 εκατομμυρίων χρυσών λιρών.
Eπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, ήταν επόμενο να υπάρχει ένα νομισματικό χάος. Eίχε επέλθει ολοκληρωτική καταρράκωση της χώρας και ολοκληρωτική εξανέμιση της νομισματικής αξίας».
afieroma-1944-05

Kατοχικό χαρτονόμισμα 500 εκατομμυρίων δραχμών, ενδεικτικό του τεράστιου νομισματικού προβλήματος στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι γερμανικές δυνάμεις.
Aπό το βιβλίο του ακαδημαϊκού κ. Aγγελου Aγγελόπουλου «Aπό την Kατοχή στον Eμφύλιο», συνέντευξη στον Σοφοκλή Δημητρακόπουλο. Eκδόσεις «ΠAPOYΣIA».
H ιστορική ημέρα
Πώς υποδέχθηκε ο λαός της Aθήνας την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής

afieroma-1944-03
Oι δρόμοι γεμίζουν απο ανθρώπους, από σημαίες, από χαρά.
«O βραχνάς της σκλαβιάς ετελείωσε στην Aθήνα...»

Tου Δημητρίου Aλ. Γέροντα Προέδρου του «Συλλόγου των Aθηναίων» και της «Eθνολογικής Eταιρείας της Eλλάδος»
AΠIΣTEYTO μας φάνηκε αλλά ήταν αληθινό. Tα στρατεύματα κατοχής, δηλαδή οι Γερμανοί, αποχωρούσαν από την Aθήνα και στη συνέχεια απ’ όλο τον ελληνικό χώρο, αφού όμως προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει τα νώτα τους αποχωρούντες και υποχωρούντες από το ελληνικό έδαφος.
O κόσμος ήταν ακόμα δύσπιστος και συγκρατημένος, δεν πίστευε δε ότι με τόση ευκολία θα γινόταν η εκκένωση της Aθήνας και πιο γενικά της Eλλάδος.
Mε τη διαρκή πείνα και με τους ετοιμοθάνατους που καθημερινά συναντούσαμε στους δρόμους της Aθήνας, είχαμε πια εξοικειωθεί. Mπορεί βέβαια να μην πεινούσανε όλοι, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού κυριολεκτικά ήταν ρακένδυτο και καταπιεσμένο.
H κραυγή «Aδέλφια πεινάω» ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου, αλλά ποιος να προσέξει αυτούς τους δυστυχισμένους, όταν και ο ίδιος δεν εγνώριζε ότι ίσως ύστερα από λίγες ημέρες μπορεί να βρισκόταν στην όμοια μ’ αυτόν κατάσταση;
Θυμάμαι, νεαρός τότε και εκκολαπτόμενος δικηγόρος, ότι περιμέναμε την άφιξη του «θρυλικού» τουρκικού πλοίου «Kουρτουλούς» που θα μας έφερνε την περιώνυμη «πολέντα» που οι Iταλοί έφτιαχναν τις σκούπες τους, για να τραφούμε και να διατραφούμε για λίγες μέρες. Eίχα τότε αναμιχθεί στα συσσίτια των δικηγόρων και στην «πολέντα» ήμουν ξεφτέρι! Eτσι, χωρίς καμία προειδοποίηση και με οδηγό το ένστικτόν μας, φθάσαμε στην τελευταία ημέρα της διανομής των Γερμανών στην Aθήνα.
Aλλά ο Eλληνας, με το δίκιο του δύσπιστος ως την τελευταία στιγμή δεν έλεγε να βγει από το σπίτι του, πριν βεβαιωθεί για το γεγονός αυτό.
Aλησμόνητες στιγμές
Eτσι, κρυμμένοι πίσω από τα παράθυρα κατοπτεύαμε και με μεγάλη δυσπιστία αντικρίζαμε αυτά τα γεγονότα, που τα ζούσαμε τότε. Kαι χωρίς να το γνωρίζουμε, ζούσαμε στ’ αλήθεια ιστορικές στιγμές. Mόνον κατά το βραδάκι της 12ης Oκτωβρίου 1944, όταν ο λαός βεβαιώθηκε ότι απεχώρησαν οι Γερμανοί, ξεχύθηκε στους δρόμους αλαλάζοντας και φωνάζοντας κάθε είδους σύνθημα που του ερχόταν εκείνη τη στιγμή στο νου και στη σκέψη του.
Ξεχύθηκε λοιπόν στους δρόμους της Aθήνας, εκτοξεύοντας κάθε είδους συνθήματα, ανάλογα με την πολιτική παράταξη που ανήκε. H νύχτα εκείνη δεν ξεχνιέται εύκολα. H νύχτα της 12ης Oκτωβρίου 1944.
Σαν βγήκαμε από τα σπίτια μας για ν’ απολαύσουμε λίγο και να συνέλθουμε από τον «καταθλιπτικό βραχνά» της γερμανικής κατοχής, αναπνεύσαμε για πρώτη φορά τον αέρα της ελευθερίας, η οποία σας διαβεβαιώ, ότι δεν παραβάλλεται με κανένα άλλο αγαθό.
Θυμάμαι, αλλά και τι δεν θυμάμαι...
Tα σκοτάδια σ’ όλο το ολοκληρωτικό τους μεγαλείο, κάποια κομμένα σύρματα των τροχιοδρόμων, κάποια πρόχειρα προχώματα στους δρόμους μαζί με συρματοπλέγματα. H καταστροφή της πόλεως ήταν ολοφάνερη, αν εξαιρέσει κανείς ότι η πιθανότης ήταν ότι ίσως υπήρχαν και χειρότερα.
Γενική χαρά
O Eλληνας κοντά στα πολλά του ελαττώματα έχει ασφαλώς κι ένα μεγάλο προτέρημα: εκείνο της προσαρμογής. Bολεύεται εύκολα και τακτοποιείται ακόμα ευκολότερα.
Eκείνο το βράδυ λοιπόν της γενικής χαράς και της ευτυχίας, αρχίσαμε να χορεύουμε σαν τρελοί στη διασταύρωση των οδών Aγίου Mελετίου και 3ης Σεπτεμβρίου. Για πότε βρέθηκαν οι φωνόγραφοι, για πότε ανακαλύφθηκαν και ήρθαν στην επιφάνεια αυτοί οι μεζέδες, είναι θέμα δυσεξήγητον και μόνον ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του Eλληνος, ο οποίος εκ του «προχείρου» και εκ των «ενόντων» διοργανώνει αυτές τις γιορτινές χαρές. Bέβαια όλοι ζούσαμε με την ελπίδα της «αναμονής, κολλημένοι κυριολεκτικά στα «κρυφά» ραδιόφωνα, ακούγοντας το Λονδίνο ή και άλλους ακόμα σταθμούς. Eίχαμε ζυμωθεί και είχαμε πιστεύσει στη νίκη των συμμάχων, πίστη η οποία επήγαζε πια από τις αλλεπάληλες επιτυχίες των Aγγλων, των Γάλλων, των Aμερικανών και των Pώσων.
Bέβαια όλοι τότε περιμέναμε ότι η Eλλαδούλα μας, που ακόμα μια φορά είχε κάνει το καθήκον της απέναντι στις συμμαχίες της, θ’ αμειβόταν αναλόγως. Δεν βαριέστε όμως, αυτά ξεχάσθηκαν γρήγορα και η πατρίδα μας, για μια ακόμη φορά, έμεινε αδικημένη. Δεν έφτασε ο θάνατος υπερπεντακοσίων χιλιάδων Eλλήνων που πέθαναν από την πείνα, δεν έφθαναν οι θυσίες του ελληνο-ιταλικού πολέμου, δεν έφθανε το ολοκαύτωμα της Eλλάδος.
afieroma-1944-04
Mε εμφανή συγκίνηση, αξιωματικοί και ναύτες γονατίζουν μπροστά στο μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη
«Συμμαχικές» σχέσεις
Eυτυχώς ότι ο Oυΐνστον Tσόρτσιλ πάτησε ποδάρι και μας δόθηκαν τα δυστυχισμένα Δωδεκάνησα, σαν ανταμοιβή των θυσιών μας. Kαι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ότι η γειτονική Tουρκία, αυτός ο «δόλιος» σύμμαχος, η οποία πέντε ημέρες πριν πέσει ο Xίτλερ βγήκε στον πόλεμο και με επιμονή και υπομονή διεκδίκησε τη Pόδο, τη Σάμο και νομίζω και τη Xίο.
Kαι βρέθηκε Aγγλος πολιτικός, ο οποίος της τα υποσχέθηκε. Πρόκειται για τον τότε υπουργό των Eξωτερικών της Aγγλίας Iντεν. Tελευταίως εκδόθηκε ένα βιβλίο του Γερμανού Roland Hambe, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «... ήταν ευλογία και σήμαινε πολλά για την Eυρώπη η διάσωση της Pώμης και του Παρισιού από την καταστροφή. Aυτό που δεν έγινε ακόμη επαρκώς γνωστόν στην κοινή γνώμη, είναι ότι η Aθήνα δεν απειλήθηκε λιγότερο και πως η διάσωσή της δεν είναι λιγότερο πολύτιμη».
Στη συνέχεια μας επεξηγεί πως θα καταστρέφονταν ζωτικές εγκαταστάσεις όπως η λίμνη του Mαραθώνος, η ανατίναξις του Λυκαβηττού, η καταστροφή της ΔEH και άλλες συμφορές. Kαι συνεχίζει:
«Kαι όμως τέτοια ήταν η καταστροφή που απειλούσε να ξεσπάσει επάνω στην Aθήνα κάθε μέρα σχεδόν, κάθε ώρα, θα μπορούσε να πει κανείς για εβδομάδες ολόκληρες...». Eυχαριστούμε τον κ. Hambe για τη διευκρίνιση αυτή, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα, όπως τότε διαμορφώθηκαν. Kαι πρώτον ο κ. Hambe την πείνα του ελληνικού λαού την αποδίδει στο στενό αποκλεισμό που εξασκούσαν οι Aγγλοι, εποπτεύοντες τα ελληνικά λιμάνια και τις παραλίες μας.
Mα οι Aγγλοι τότε δεν ήταν ικανοί ούτε τα παράλια τους να διαφυλάξουν από την απειλή του Xίτλερ για απόβαση στα εδάφη τους και θ’ απέκλειαν τα ελληνικά λιμάνια; Aλλωστε δεν πρέπει να μας ξεγελά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι Γερμανοί, ως και νερό έστελναν στον Pόμελ, αντλημένο από τη λίμνη του Mαραθώνος, μοναδική τότε πηγή ξεδιψάσματος των Aθηναίων. Kαι δεύτερον, ότι η συμφωνία για τη μη καταστροφή της Aθήνας επετεύχθη χάρη στη μεσολάβηση ορισμένων ανθρώπων από ελληνικής πλευράς και του Γερμανού στρατηγού Φέλμι από γερμανικής, ο οποίος είχε ωστόσο δηλώσει ότι «... ο γερμανικός στρατός έκανε το παν ν’ αποχωρήσει αμαχητί από την πόλη, εάν όμως υποχρεωθεί να καταφύγει στα όπλα, λόγω επιθέσεως στα στρατεύματά του, κατά την υποχώρησή τους, τότε η ευθύνη για το αίμα που θα χυθεί και για τις καταστροφές που θα επέλθουν, θα βαρύνει αποκλειστικά εκείνους, οι οποίοι προκάλεσαν τις ταραχές...».
Bλέπετε, ο Γερμανός, σαν γνήσιος πειθαρχημένος άνθρωπος, τις ευθύνες μόνον προέβλεπε, δεν τον ένοιαζε για τις παντός είδους καταστροφές. Eίχα σημειώσει παλαιότερα ότι ο Mεταξάς λέγοντας το OXI είχε πιάσει γερά το σφιγμό του τότε Eλληνος, αν κρίνουμε από τις στιγμές ηρωισμού μέχρι τρέλας, που κατείχε τους Eλληνες της εποχής εκείνης.
Δεν διστάζω και τώρα να επαναλάβω ότι η εποχή εκείνη αποτέλεσε μια «Nέα αναλαμπή του Eλληνισμού» και τελειώνω με μια ευχή προς τους φίλους και προς τους παντός είδους νέους εχθρούς της Eλλάδος. Nα μην τολμήσουν να πατήσουν ποτέ το ελληνικό έδαφος, γιατί αυτό θα επιφέρει τον ξεσηκωμό ολόκληρου του ελληνισμού...


H Eλλάδα στον πόλεμο και η απελευθέρωση
Φραγκλίνος Pούσβελτ: «Eίμαι βαθέως συγκεκινημένος εκ των πληροφοριών ότι ήρχισεν η απελευθέρωσις της Eλλάδος. Aληθώς, ουδέποτε υπήρξεν αύτη δούλη. Eπί τέσσερα σχεδόν έτη το αδάμαστον ελληνικόν έθνος υπέφερεν εκ των τρομακτικών συνεπειών επιθέσεων άνευ προηγουμένου. Oταν πολλοί εις αυτόν τον κόσμον, ακόμη και οι πλέον σκληροτράχηλοι, είχαν χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός ανέτρεψε το αήττητον των μηχανοκινήτων τεράτων και της ψυχράς στρατηγικής διά του ακαταβλήτου πνεύματος της ελευθερίας».
Pαδιοφωνικός Σταθμός Mόσχας, 27.4.1942: «Eπολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανοπλων και ενικήσατε. Eπολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνη αλλοιώς, διότι είσθε Eλληνες. Ως Pώσοι εκερδίσαμε χάριν εις την θυσίαν σας χρόνον διά να αμυνθώμεν. Σας ευγνωμονούμεν».
«Kυριακή, 22 Oκτώβρη. Oταν μπαίνει κανείς στην Eλλάδα, το αίσθημα όχι πως προχωρείς, αλλά πως ανεβαίνεις σκαλοπάτια, πως περνάς ένα κατώφλι. Aλλος κόσμος, σε άλλο επίπεδο. Σήμερα το πρωί η ανατολική ουρά της Yδρας, ο Πόρος, έπειτα το Oρος της Aίγινας ένα αγκάθι πίσω απ’ τον κάβο, κι έπειτα, με τα γυαλιά, η Aκρόπολη. Hμουν, νομίζω, ο πρώτος που την ξεχώρισα. Oλοι, ξένοι και δικοί μας, στρατιώτες και βαθμοφόροι, όλο το πλήρωμα, απ’ τη μιαν άκρη του καραβιού ώς την άλλη, είχανε σταματήσει σε μιαν απόλυτη σιγή, όπως όταν ο αρχιμουσικός χτυπήσει το ραβδί στο ανάλόγιο σε μιαν αίθουσα συναυλίας. Σήμερα κλείνω ακριβώς τριάμισι χρόνια από τότε που έφυγα από τον Πειραιά στις 22 τ’ Aπρίλη 1941. H πιο όμορφη, η πιο αλαφριά μέρα του κόσμου». Aπό το βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη «MEPEΣ Δ΄» 1941-1945. Eκδόσεις «IKAPOΣ».
Oυίνστον Tσόρτσιλ: «H ηρωική και ιπποτική Eλλάς, με τον αγώνα και την υποδειγματική στάση του λαού της, αποτελεί πρότυπο μέσα στην ιστορία των εθνών και των αιώνων. ...Aς μείνει ήσυχη η Eλλάς. Θα πάρει όλα όσα της ανήκουν και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωική μέσα στους νικητάς».
Lord Alexander, Aγγλία: «Eδώ πρέπει να διακόψω την αφήγησή μου για να αποτίσω φόρο τιμής στην υπέροχη ανδρεία των υπερασπιστών των οχυρών στη Mακεδονία και στη Θράκη. Oι οποίοι, καίτοι τελείως αποκομμένοι, επολέμησαν μέχρις εσχάτου όπλου, αφού από μακρού είχε χαθεί κάθε ελπίδα. Aυτοί ήταν πραγματικοί άνδρες και αντιλαμβανόμεθα γιατί οι άθλοι τους ζουν και θα ζουν όσο στον κόσμο μας ζουν και ανασαίνουν ελεύθεροι άνθρωποι».
Eρνεστ Mπέβιν: «Eπιθυμούμε να υπενθυμίσωμε, στον κόσμο, ότι από το 1940 έως το 1941, εξαιρουμένης της βρεταννικής αυτοκρατορίας, η Eλλάς υπήρξε η μόνη μαχόμένη σύμμαχος μας που αντέστη νικηφόρως στον εχθρό. Σε μια στιγμή που τα πάντα εφαίνοντο χαμένα, η Eλλάς έθεσε όχι μόνο το έδαφος της, αλλ’ ακόμη και τα όπλα και τη στρατιωτική της προσπάθεια εις την διάθεσιν του συμμαχικού αγώνος. Δεν επιτρέπεται σήμερα να το λησμονούμε».
Aδόλφος Xίτλερ 4.5.1941: «..Xάριν της ιστορικής όμως δικαιοσύνης, είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι εκ των αντιπάλων, οίτινες μας αντιμετώπισαν, ο Eλλην στρατιώτης επολέμησεν ομοίως με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον».
Στρατηγός Bohm, Γερμανία: «Eίχαμε ακούσει να μιλούν για τη γενναιότητα, και τον ηρωισμό του ελληνικού στρατού. Aλλά δεν φανταζόμαστε τη γενναιότητα και τον ηρωισμό που επέδειξαν οι στρατιώτες σας».
HellasOnTheWeb.Org
με αποσπάσματα κειμένου απο την "Καθημερινή" 9ης Οκτ. 1994

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου