Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε

Αλλάζει η λίστα με τις αποδείξεις που σας απαλλάσσουν από φόρο - Δείτε ποιοι είναι οι κερδισμένοι   Αλλάζει για ακόμα μία φορά το καθεστώς συλλογής αποδείξεων που απαιτεί η Εφορία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Με ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, καταργούνται μία σειρά αποδείξεις που δικαιολογούσαν έξοδα και περιλαμβάνονταν στα εισοδήματα του 2013.
Πιο συγκεκριμένα, αφαιρούνται από τη λίστα των αποδείξεων που συλλέγονται μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, άχρηστες είναι οι αποδείξεις από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα, κινητής τηλεφωνίας, ενοικίων, ασφάλιστρα, αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ
Στον αντίποδα, στις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει πλέον η Εφορία εντάσσονται αυτές που αφορούν δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες αλλά και αποδείξεις που εκδίδονται από αγορές σε άλλες χώρες εντός Ε.Ε. Όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, θα έχουν φορολογικό "πέναλτι" 22% επί του ποσού των αποδείξεων που απέτυχε να συγκεντρώσει. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας έως και 25% των εισοδημάτων του. Συνεπώς αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερο, θα του επιβληθεί ποινή 22% επί του ποσού που του υπολείπεται ώστε να πιάσει το όριο.
Κερδισμένοι από το νέο σύστημα, θα είναι πάντως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν έχουν εισοδήματα κι' από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), καθώς θα χρειαστεί να μαζέψουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% του συνολικού τους εισοδήματος. Όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, (ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες) δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου