Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Προσεισμικός έλεγχος σε 5.042 σχολικές μονάδες

sxoleio1_0Σε 5.042 σχολικές μονάδες έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στα διδακτήρια τα οποία είχαν ανεγερθεί έως το 1959 (έτος καθιέρωσης του πρώτου Αντισεισμικού Κανονισμού).

Ειδικά για σχολικά κτίρια που έχουν ενταχθεί στη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙΙ (νομοί Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας), ο έλεγχος επεκτάθηκε στο σύνολο των σχολικών κτιρίων, ανεξαρτήτως περιόδου κατασκευής.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά από ερώτηση των βουλευτών Ιωάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη αναφορικά με την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού στο ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η σεισμικότητα του ελληνικού χώρου παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων, στο οποίο μετέχουν το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας και στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει αποτελεσματικά ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο οποίος υποστηρίζει οικονομικά τους σεισμολογικούς φορείς της χώρας.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι, από το 2001 έως σήμερα, με πρωτοβουλία του ΟΑΣΠ, υλοποιείται πρόγραμμα «προσεισμικός έλεγχος κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης» το οποίο βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Στόχος είναι η καταγραφή των υφιστάμενων κτιρίων και μια πρώτη εκτίμηση της σεισμικής επάρκειάς τους. Στο έγγραφο υπογραμμίζεται όμως, ότι η διαδικασία του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου δεν αναστέλλει τις ευθύνες και υποχρεώσεις των αρμόδιων φορέων για τη λήψη άμεσων και επειγόντων μέτρων προστασίας του κοινού και των εργαζομένων, από κτίρια που κρίνονται επικίνδυνα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ειδικά δε, για τα σχολικά κτίρια και τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, αναφέρεται ότι οι οικείες νομαρχίες έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, επισημαίνοντας τα σχολεία για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις, με την πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων να οφείλονται στην κακή συντήρηση. Τονίζεται επίσης, ως προς τις συντηρήσεις, ότι είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των κατά τόπους δήμων, ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκαλεί.
Επιδίωξη πάντως του ΟΣΚ είναι η επέκταση του προγράμματος για τον έλεγχο και των υπολοίπων διδακτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου