Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

«Πώς να κάνω τον μικρό μου να αγαπήσει τα βιβλία; Του διαβάζω καθημερινά αλλά βαριέται, δεν με προσέχει. Είναι 4 κι ανησυχώ μήπως δεν αγαπήσει ποτέ του το διάβασμα.»

Απαντά η παιδίατρος Αναστασία Γουλέκη:
«Είναι χαρακτηριστικό πολλών παιδιών της ηλικίας του γιου σας, να μην κάθονται πολλή ώρα ήσυχα για να ακούσουν ένα  παραμύθι, και να προτιμούν να κινηθούν, να παίξουν, να τρέξουν ή να πουν τα δικά τους. Μην σας ανησυχεί που στριφογυρίζει και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.
Απλά συνεχίστε με κολπάκια τις προσπάθειές σας.

Επιλέγετε βιβλία με μεγάλες, ζωηρόχρωμες εικόνες. Να είναι χαρούμενες και όχι αφηρημένες ζωγραφιές. Πάρτε του και κάποια βιβλία τρισδιάστατα, ή με κουμπιά που παράγουν ήχους, μα κυρίως βιβλία που σε κάθε σελίδα έχουν  2-3 σύντομες φράσεις ανά σελίδα.
Προτιμάτε να του διαβάζετε το πρωί, καθισμένοι άνετα στον καναπέ ή το βράδυ πριν κοιμηθεί. Αν δείτε ότι κουράζετε μετά τις 2-3 σελίδες, μην επιμείνετε. Απλά να επανέρθετε την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα, για να αρχίσει να το συνηθίζει.
Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και προσαρμόστε δικά σας λόγια σε αυτά του βιβλίου. Λεξούλες και φράσεις που το μικρό σας ακούει συχνά από εσάς. Κι ασφαλώς να τα λέτε εκφραστικά και παραστατικά ώστε να του κεντρίζετε το ενδιαφέρον.
Τέλος, θυμηθείτε ότι τα πιτσιρίκια αγαπούν την επανάληψη. Γι ‘ αυτό προτιμήστε να το διαβάζετε το ίδιο βιβλιαράκι ξανά και ξανά. Μετά από ημέρες, θα εκπλαγείτε που θα αρχίσει να λέει από μόνος του την ιστορία!»
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου