Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

«Βιονικό μάτι» υπόσχεται την αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς


«Βιονικό μάτι» υπόσχεται την αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς
Οι εικόνες μεταδίδονται ασύρματα από την κάμερα που βρίσκεται στα γυαλιά του χρήστη στο εμφύτευμα στον εγκέφαλο.
Το πιο εξελιγμένο σύστημα που μπορεί να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ανακοίνωσαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης.

Με τη βοήθεια του συστήματος, που ανέπτυξαν 60 ειδικοί, ένας τυφλός μπορεί να διακρίνει αντικείμενα και άλλους ανθρώπους.
Λειτουργεί μέσω εμφυτεύματος στον εγκέφαλο, το οποίο συνδέεται ασύρματα με κάμερα στα γυαλιά του χρήστη ή σε άλλο σημείο του σώματός του. Η κάμερα στέλνει εικόνες μέσω ενός ψηφιακού επεξεργαστή στο τσιπάκι μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του, διεγείρει τον οπτικό φλοιό μέσω ηλεκτροδίων επιτρέποντας στην εγκέφαλο να ερμηνεύσει τις εικόνες.
Λογισμικό αναγνώρισης προσώπων βοηθά τον χρήστη να διακρίνει άλλους ανθρώπους. Το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης προηγμένο λογισμικό, που βοηθά κάποιον να διακρίνει σκαλιά και άλλα αντικείμενα.
«Είναι το πιο προηγμένο σύστημα που επιτρέπει σε έναν τυφλό να διακρίνει αντικείμενα και χρώματα. Μπορεί να πάει σε μία συνάντηση και να ξέρει πόσοι άνθρωποι και ποιοι είναι στον ίδιο χώρο», λέει στην εφημερίδα «Guardian» ο Αρθουρ Λόουερι, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος.
Οι ειδικοί σχεδιάζουν να το δοκιμάσουν σε άνθρωπο στις αρχές του 2014 με την προοπτική να βγει στην αγορά την επόμενη δεκαετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου