Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ελληνίδα επιστήμων θεραπεύει τον αυτισμό με την τέχνη του θεάτρου



shkarnezisΠροσκεκλημένη αυστραλιανού πανεπιστημίου, η Ελληνίδα επιστήμονας Δρ Χάρις Καρνέζη θα επισκεφθεί σε λίγους μήνες την Αυστραλία για να διδάξει Αυστραλούς πώς μπορεί το θέατρο να θεραπεύσει φάσματα αυτισμού.
Αυτό θα είναι το τρίτο της ταξίδι στην Αυστραλία όπου παρουσίασε πορίσματα μελέτης της σε διεθνές συνέδριο για τον αυτισμό που έγινε στο Σίδνεϊ, αλλά και σε ανάλογο συνέδριο στη Μελβούρνη όπου παράλληλα δίδαξε την μέθοδό της και σε εκπαιδευτικούς.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον άλλο μήνα η Δρ Χάρις Καρνέζη θα παρουσιάσει τη μελέτη της με τίτλο «Κατανοώντας τον κόσμο μέσω της θεατρικής φόρμας» στο “34ο Διεθνές συνέδριο για νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές” που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη.
Στην παρουσίασή της θα αναπτύξει τη σχέση της δραματικής τέχνης με τις ανάγκες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και θα εξηγήσει πώς το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με Γνωσιακές και Συμπεριφορικές Τεχνικές.
Η Δρ Καρνέζη εφάρμοσε στην Αυστραλία την πρωτοποριακή της μέθοδο (εφαρμόζεται για πρώτη φορά) και όπως λέει «συνδυάζει τις τεχνικές του δράματος με τις πιο επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωστική και η συμπεριφορική».
Η Δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Eκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για τα παιδιά αυτά, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ) που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές από γνωσιακές και συμπεριφορικές θεραπείες.
Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Εδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας του πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο Γυναίκα Επιστήμων της Χρονιάς, από τον όμιλο Λυμπέρη. Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια στην Ιρλανδία, την Αυστραλία και το Μεξικό.Επίσης τη μέθοδό της δίδαξε σε ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής σε Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική και Ελλάδα. Έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια Newman College στο Βirmingham της Αγγλίας και στο Trinity College της Ιρλανδίας, ενώ έχει σταθερές συνεργασίες με ειδικά σχολεία τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ιρλανδία όπου εφαρμόζει το ΓΣΔ. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε τακτική βάση με πάνω από 200 παιδία στο φάσμα του αυτισμού σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Ελλάδα. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Autism Theatre Research Network.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου