Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Άλκη Ζέη: «’Οταν ο ίδιος ο δάσκαλος αγαπάει το βιβλίο, το μαθαίνει και στα παιδιά»


«Άμα πεινάμε και φάμε ένα βιβλίο, μπορούμε να χορτάσουμε;» ρώτησε, πριν λίγο καιρό, 11χρονη μαθήτρια τη συγγραφέα Άλκη Ζέη.
Σήμερα, 2 Απριλίου, γιορτάζεται διεθνώς η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η συγγραφέας του «Μεγάλου Περίπατου του Πέτρου», Άλκη Ζέη, αγωνίστρια σε όλη της τη ζωή ακόμη και σήμερα εξαντλώντας την ένατη δεκαετία της ζωή της αντιμετωπίζει τα πάντα με αισιοδοξία, τα παιδιά με υπομονή και αγάπη, διατηρεί τη νεανικότητά της, τη διαχρονικότητά της και το χαμογελό της.

«Με τόσους βρικόλακες απορώ πώς τα παιδιά με διαβάζουν ακόμη» είχε πει κάποτε, αναφερόμενη στα κινούμενα σχέδια. Τώρα, συμπληρώνει: «μη ξεχνάτε και το Ίντερνετ», πώς «να ανταγωνιστείς αυτή τη δύναμη των εικόνων με τα μαύρα γράμματα από ένα βιβλίο;»
Γνώρισα ένα παιδί στην Κέρκυρα που έλεγε στη μαμά του «δεν μπορώ, δεν περνάω καλά, δεν μ΄αρέσει έτσι όπως ζούμε». Όταν η μητέρα του το ρώτησε τι του φταίει, εκείνο απάντησε πως «φταίει που δεν παίρνουμε πια ακριβά παιχνίδια». Της πρότεινε να σταματήσει τα Αγγλικά για να συνεχίσουν να αγοράζουν ακριβά παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν κακομάθει. Παιχνίδια, ρούχα, ό,τι ζητήσουν. Άντε τώρα να πας πίσω και να τα μάθεις διαφορετικά».
Κι ένα μήνυμα για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: «Τα παιδιά μεταξύ τους να προσπαθούν να κάνουν κάτι. Να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ετοιμάσουν μια παράσταση στο σχολείο. Αυτό εκτονώνει τα σημερινά παιδιά, π.χ. να ετοιμάσουν μια παιδική παράσταση».
copy from here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου