Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Γιατί τα αγόρια δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους;



Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη βρετανική έρευνα, εμπόδιο στην συναισθηματική εξέλιξη των αγοριών φαίνεται να αποτελεί η εκτενής χρήση της πιπίλας.
Μπορεί να αποτελεί την εύκολη λύση όταν το παιδί μας γκρινιάζει, αλλά η πιπίλα, εκτός από δυσμορφίες στα δόντια, ενδεχομένως επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράζει αργότερα τα συναισθήματά του.
Μάλιστα, οι τρεις μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison αποδεικνύουν πως η συχνή χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε αργοπορημένη συναισθηματική ωριμότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιπίλα εμποδίζει την μίμηση, το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Μέσω της μίμησης οι συνομιλητές, οποιασδήποτε ηλικίας, αισθάνονται, σε έναν βαθμό, όπως ο απέναντί τους και αυτός είναι ένας τρόπος για να καταλαβαίνουν τι νιώθει ο άλλος.
Συγκεκριμένα για τα βρέφη η μίμηση είναι πολύ σημαντική, αφού από τους πρώτους μήνες της ζωής τους δεν κατανοούν το λόγο, αλλά τους ήχους και τις εκφράσεις του προσώπου μας. Όταν όμως φορούν πιπίλα, δε μπορούν να μιμηθούν τις εκφράσεις αυτές και τα συναισθήματα που αποκαλύπτονται μέσω αυτών.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά, αφορούν μόνο τα αγόρια και όχι για τα κορίτσια! Όπως μας εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, πιθανή αιτία για αυτό να είναι το γεγονός της πρώιμης ωριμότητας των κοριτσιών που τα βοηθά να αντισταθμίζουν τυχόν συναισθηματικό «κενό» εξ’ αιτίας της πιπίλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου