Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Έξυπνο» μπαστούνι με GPS στην υπηρεσία ηλικιωμένων



Το δημιούργησε η ιαπωνική εταιρεία Fujitsu
Δείχνει το δρόμο, μετράει την πίεση και ειδοποιεί τους συγγενείς όχι μόνο για το πού ακριβώς βρίσκεται ο παππούς ή η γιαγιά αλλά και για την…«κακιά ώρα», δηλαδή αν ο ηλικιωμένος έπεσε κάτω.
Η ιαπωνική εταιρεία Fujitsu παρουσίασε ένα προϊόν το οποίο χαρακτηρίζει «μπαστούνι επόμενης γενιάς»: είναι εφοδιασμένο με GPS και βοηθά τους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να περπατούν στο δρόμο και να μην χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή πού βρίσκεται, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη στον υπολογιστή τους. Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το μπαστούνι μπορεί να στείλει και e-mail σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει προκαθοριστεί.
Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, το μπαστούνι, που είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi) και μια οθόνη LED στη λαβή του, δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.
Το λεγόμενο «έξυπνο μπαστούνι» δεν σχεδιάστηκε μόνο γι’ αυτό το λόγο, αφού επιτελεί κι άλλες, χρήσιμες για τον χρήστη του, λειτουργίες, όπως το να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.
Εάν το μπαστούνι διαγνώσει κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (διαμέσου του ιατρικού αισθητήρα που λειτουργεί καθώς ο χρήστης πιέζει με το χέρι του τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω Διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.
Πηγή: tovima.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου