Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αντιμετωπίστε τον χρόνιο πόνο


Του Εμμανουήλ Αναστασίου
H ανακούφιση από τον πόνο είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Σήμερα, που πλέον έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις φαρμακολογικές και όχι μόνο μεθόδους, οι οποίες επιστρατεύονται προκειμένου να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους μας από τον χρόνιο πόνο, είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερώσουμε τους ασθενείς που βασανίζονται και υποφέρουν από κάποια μορφή χρόνιου πόνου.
Το «να σφίγγουν τα δόντια» και να υπομένουν τον πόνο δεν αποτελεί λύση. Άλλωστε, ο πόνος δεν είναι αθεράπευτος για τους 5 εκατομμύρια καρκινικούς ασθενείς που κουλουριάζονται στο κρεβάτι τους, με συνέπεια να παραιτούνται από τις χαρές τις ζωής, βιώνοντας την απόλυτη απομόνωση.

Στοιχεία από κέντρα πόνου δείχνουν ότι το 80%90% εκείνων των πολιτών που υποφέρουν σωματικά μπορούν να καταπολεμήσουν πλήρως το άλγος, ενώ οι υπόλοιποι έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν βαθιά ανακούφιση με τη χρήση φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών μεθόδων.

Παρ΄ όλα αυτά, η αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου δεν είναι η καλύτερη δυνατή παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Πειράματα που έγιναν σε ζώα που έπασχαν από καρκίνο έδειξαν ότι ο ισχυρός πόνος μπορεί να συνδέεται με τις μεταστάσεις. Βέβαια, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 49 ιατρεία πόνου. Ο σκοπός λειτουργίας τους είναι να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως του καρκινικού πόνου, του χρόνιου πόνου στη μέση και στον αυχένα, της ινομυαλγίας, της διαβητικής νευροπάθειας, της μεθερπητικής νευραλγίας, της νευραλγίας τριδύμου ή του πόνου που επιμένει πάνω από τρεις μήνες έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Τα ιατρεία πόνου εντάσσονται στα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων, στελεχώνονται από αναισθησιολόγους και λειτουργούν σε εθελοντική βάση.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δημόσια ιατρεία πόνου στο Link http: //www.hps-pain.gr/gr/

Ο Εμμaνουήλ Αναστασίου είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου