Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πώς μπορώ να γίνω ευτυχισμένος; (Β΄)



3. Αφήστε πίσω
Όσα θεωρούσατε δεδομένα. Μην σας φοβίζει η λέξη αφήστε, που φορές συνοδεύεται από άσχημες σκέψεις ή συναισθήματα. Το κυνήγι της ευτυχίας επιβάλλει να αφήσετε πίσω κομμάτια του εαυτού σας. Την ευτυχία πολλοί νομίζουν ότι θα βρουν στα χρήματα, στην δόξα, στο επάγγελμα που θα τους φέρει κοινωνική καταξίωση. Όμως σε αυτό το ταξίδι της εύρεσης της ευτυχίας οι άνθρωποι στο τέλος διαπιστώνουν ότι δεν έψαχναν τη δική τους ευτυχία αλλά την ευτυχία που προστάζει ο κόσμος ως ευτυχία. «–Γίνε γιατρός! Έτσι θα σε υπολογίζουν στην κοινωνία!» Μια πρόταση που κρύβει τόσα κόμπλεξ σε αυτούς που τη λένε και πόσα περισσότερα δημιουργεί στους ανθρώπους που πιέζονται να το κάνουν πράξη.
Αμφισβητήστε όσα είχατε ως τώρα ως δεδομένα. Αναθεωρήστε απόψεις, σκέψεις για το τι είναι για εσάς ευτυχία και επιτυχία. Τι είναι αυτό που θα σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και χαρούμενους. Εγκαταλείψτε λοιπόν φθαρμένες αντιλήψεις και ανακαλύψτε πτυχές του εαυτού σας που κρατούσατε φυλακισμένες. 
Τον φόβο. Οι άσχημες σκέψεις της αποτυχίας είναι τόσο αποθαρρυντικές, που κάνουν κάποιους ανθρώπους να παραμείνουν για πάντα στάσιμοι στο κακό παρόν. Συνήθως συνοδεύονται  από δικαιολογίες « είμαι κουρασμένος», «δεν έχω χρήματα», «που να τρέχω τώρα…» και δείχνουν έναν άνθρωπο που φοβάται. Όμως αυτός ο φόβος βρίσκεται μόνο μέσα στο μυαλό του και εκφράζει την απώλεια του ελέγχου των αποτελεσμάτων της πράξης του και αυτό εγκλωβίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά το να αλλάξει κανείς τις λέξεις «δεν μπορώ» «φοβάμαι», με τις λέξεις «ελπίζω», «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρω», «θα είμαι χαρούμενος αν κάνω αυτό…». Χρειάζεται να τονώνουμε τον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε το πόσο ευτυχισμένοι θα γίνουμε αν πράξουμε εκείνο, το άλλο, που είμαστε όντως σίγουροι ότι αυτό θα μας βοηθήσει. Άς μην είμαστε δέσμιοι του φόβου μας και γινόμαστε αδύναμοι στο να πραγματοποιήσουμε μια αλλαγή που θα αλλάξει θετικά τη ζωή μας.
Ο φόβος της απόρριψης και της αποτυχίας μας κρατούν πίσω σαν ένα αόρατο χέρι να μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Φυσικά δεν μιλάμε για ρίσκα τα οποία είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι λάθος επιλογές, αλλά για απλά βήματα  προόδου στη ζωή μας που θα μας κάνουν χαρούμενους.  Μην σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι για εσάς και για τις αλλαγές ζωή και ψυχή. Κάθε φορά που αμφισβητείτε τις ικανότητές σας, γίνεστε αμέσως οι κακοί κριτές, οι απορριπτέοι του εαυτού σας.

4. Στενοχωρήστε  
Δείτε τα θέλω σας. Είστε σίγουροι πως ακολουθείτε το επάγγελμα που θα θέλατε να κάνετε; Ή ότι παντρευτήκατε ή όχι από δική σας επιλογή; Μήπως και η δημιουργία των παιδιών δεν ήταν δικό σας «θέλω»; Αν δούμε τη ζωή μας, θα διαπιστώσουμε πως λίγες επιλογές ήταν αυτό που πραγματικά θέλαμε να πράξουμε. Τα περισσότερα ήταν τα «θέλω» των άλλων γύρω μας. Γιατί εμείς δίνουμε τόσο σημασία στις επιθυμίες των άλλων για εμάς, τόσο που να τις πραγματοποιούμε στη δική μας ζωή, παρόλο που δεν τις θέλουμε;
Η σιγουριά που πιστεύουμε ότι μας δίνουν οι σχέσεις με τους ανθρώπους και η μόνιμη αναζήτηση της ασφάλειας από τους άλλους, (χωρίς εγώ να προσπαθώ να δημιουργήσω ασφάλεια για τη ζωή μου και  περιμένω μόνιμα τη βοήθεια των άλλων για να αντιμετωπίζω τις οποιεσδήποτε δυσκολίες), καταργούν τα όρια στις σχέσεις των ανθρώπων. Για αυτό σε αυτές τις σχέσεις τα μέλη έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να εκφέρουν γνώμη για τη ζωή των άλλων και περιμένουν αυτή η γνώμη να υλοποιηθεί. Ο φόβος το να χαθεί αυτή η σχέση,  η δήθεν ασφάλεια και προστασία που μας προσφέρει και ο φανταστικός «κίνδυνος» για τη μη ανταπόκριση μας στις δυσκολίες της ζωής, δημιουργούν την τυφλή  υπακοή στις προσταγές των κοντινών μας προσώπων. Η μόνιμη υποχώρηση στις επιθυμίες των άλλων  δημιουργεί θυμό και αυτή η καταπίεση του εαυτού μας,  μας δημιουργεί σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Στενοχωρήστε! Αυτούς που προσδοκούν μόνιμα να τους ικανοποιήσετε τις επιθυμίες τους. Πείτε όχι, διότι τα «θέλω» σας είναι διαφορετικά. Συνήθως φοβόμαστε να πούμε «όχι» διότι ουσιαστικά φοβόμαστε την ένταση ή  τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν και μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι υπερεκτιμημένες… Όπως υπερεκτιμημένη στο μυαλό μας είναι αυτή η σχέση, νομίζοντας πως  δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν.

5. Περάστε στην εφαρμογή
Με κριτική σκέψη.  Ποτέ δεν θα πρέπει να λειτουργούμε κάτω υπό πίεση ή βιασύνη. Επαναπροσδιορίζουμε ξανά τους στόχους μας, την επιλογή μας και στη συνέχεια με κριτική συνειδητοποίηση κάνουμε πράξη τις επιλογές μας. Η βιασύνη και ο θυμός είναι κακοί σύμβουλοι στο να δραστηριοποιηθούμε. Χρειάζεται σύνεση και επαναπροσδιορισμός. Αυτό το στάδιο είναι αναγκαίο σε όλες τις περιπτώσεις και βέβαια είναι μια φάση που δεν θα πρέπει να παραμείνουμε για καιρό, διότι υπάρχει ο κίνδυνος της μεμψιμοιρίας, της αναβολής και των αρνητικών σκέψεων για τις επιλογές του παρελθόντος.
Αναλάβετε δράση. Όταν πια είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, τότε δεν μένει παρά να περάσουμε σε δράση και να κάνουμε πράξη τα όνειρά και τις επιθυμίες μας. Η ζωή, σας περιμένει να την πάρετε στα χέρια σας! Αντικρίστε το  μέλλον με αισιοδοξία και η ευτυχία σας περιμένει να τη ζήσετε.

6. Έλα κοντά στον Θεό
Χωρίς Θεό η ζωή δεν αντέχεται!!!...Υπάρχει ευτυχία χωρίς Θεό; Και βέβαια Όχι! Όλα τα πλούτη του κόσμου τούτου και αν αποκτήσει κανείς, χωρίς Θεό δεν θα είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Διότι η πραγματική ευτυχία υπάρχει στην ψυχή που συναντά τον Δημιουργό της, τον Θεό! Τότε η ψυχή βγάζει φτερά, αισθάνεται την Θεϊκή χαρά και ευτυχία. Γνωρίζει την αγάπη που δεν ζητά τίποτε ως αντάλλαγμα, γνωρίζει και ζει την τέλεια αγάπη. Διότι η αγάπη του Θεού σε κάνει να μην φοβάσαι τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, αλλά να προχωράς μπροστά και να προσπαθείς για το καλύτερο τόσο για εσένα, όσο για τους ανθρώπους γύρω σου. Διότι ξέρεις, νιώθεις πως ο Θεός σε αγαπά και πως είναι πάντα δίπλα σου, μαζί σου.  Διότι ξέρεις πως χωρίς Θεό, η ζωή δεν αντέχεται!
Με την προσευχή, την μελέτη πνευματικών βιβλίων,  την νηστεία, την εξομολόγηση και την Θ. Κοινωνία, ζούμε μυστηριακή ζωή και ζούμε από τώρα τον Παράδεισο. Η εν Χριστώ ζωή, είναι μια ζωή που σίγουρα μας οδηγεί στην πραγματική ευτυχία και την σωτηρία της ψυχής μας, την αιώνια χαρά.  Όταν νιώσεις αυτή τη θεϊκή χαρά, όλες οι άλλες κοσμικές χαρές φαίνονται ανούσιες, μικρές, χωρίς  σημασία.
Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στην χαρά της Αναστάσεως του Χριστού. Την Ανάσταση του Χριστού που βιώνει κανείς μέσα του, καθημερινά και πάντοτε.  Ο δρόμος  του Θεού σε κάνει να ζεις μόνιμα τη χαρά της Αναστάσεως. Δεν φοβάσαι, αλλάζεις προς το καλό, δημιουργείς, προχωράς μπροστά,  αγαπάς, βοηθάς, συγχωρείς, διότι Χριστός Ανέστη… Και η καρδιά σου, η ψυχή σου νιώθει  για πάντα την Θεϊκή ευτυχία όπως όταν περπατάς στο λιθόστρωτο στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων και ακούς τις Αναστάσιμες Καμπάνες το βράδυ της Ανάστασης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου