Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή Στ΄ Λουκά



     Ο διάβολος είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν αυτή την αλήθεια, όπως και το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Πρέπει, επομένως, να μάθουμε γι’  αυτόν, για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε.
     Τι είναι: Είναι εκπεσών άγγελος. Ένας αποτυχημένος επαναστάτης. Αντιστέκεται μόνιμα στο Θεό και θέλει να παρασύρει κι άλλους μαζί του.
     Πώς είναι: Πολλοί τον φαντάζονται με κέρατα και με ουρά. Σύμφωνα όμως με την πίστη μας, είναι πνεύμα και μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές:
     «Δόλιοι εισί και έτοιμοι προς πάντα  μετασχηματίζεσθαι». (Μ. Αντώνιος).
     «Ως άγγελος φωτός». Αλλού αναφέρεται ότι θα έρθει  «σαν το Χριστό, αλλά θα είναι ο αντίχριστος με τη δύναμη του σατανά» (Αγία Γραφή).
     Πού κατοικεί: Μερικοί λένε σε έρημους τόπους, σε ακατοίκητα σπίτια, σε ρέματα και σε άλλα «στοιχειωμένα» μέρη. Αυτά όμως είναι ψέματα του διαβόλου. Σαν πνεύμα που είναι, μπορεί να πηγαίνει παντού. Κινείται ταχύτατα! Πηγαίνει οπουδήποτε θελήσει να κάνει το σατανικό έργο του.
     Παράδειγμα, ο ασκητής που άφησε την καλύβα του, επειδή εκεί είχε πολλούς πειρασμούς και νόμιζε ότι εκεί κατοικεί ο σατανάς. Όταν επιτέλους βρήκε κάποιο άλλο μέρος να μείνει -πολύ μακριά από την πρώτη του καλύβα-,  τότε είδε ότι βρισκόταν εκεί ο σατανάς, ο οποίος του είπε: «Ήρθα νωρίτερα από σένα! Τι νόμισες, ότι θα καθόμουν εκεί, τώρα που εσύ έφυγες»;
     Η φιλία του σατανά: Είναι έχθρα του Θεού. «Ου δύνασθε δυσίν κυρίοις δουλεύειν». Μερικοί την επιδιώκουν, δήθεν για να εξυπηρετηθούν. Ο διάβολος όμως ποτέ δεν κάνει καλό! Και να δώσει κάτι κάποια στιγμή, το οποίο φαίνεται αρχικά καλό, στη συνέχεια θα το πάρει πίσω με τόκο. Θα μας δημιουργήσει άλλα προβλήματα μεγαλύτερα.
     Ποιο είναι το έργο του: Αρχικά ήταν η δοξολογία και η διακονία του Θεού. Επαναστάτησε όμως εναντίον του Θεού και απέτυχε. Από τότε προσπαθεί να διαβάλει στο Θεό τους ανθρώπους και στους ανθρώπους το Θεό.
     Πώς συμπεριφέρεται: Συνήθως σαν φίλος. Ενδιαφέρεται δήθεν για μας, κι όταν του δώσουμε την εμπιστοσύνη μας, μας παρασύρει στο κακό. Σπάνια εμφανίζεται σαν εχθρός του Θεού. Μας δικαιολογεί οποιαδήποτε αμαρτία (μυρμηκολέων) και μας σπρώχνει να τη διαπράξουμε ( έχει τρία σύνεργα: βουκέντρα, κάπα, ντενεκές). Μας παρασέρνει είτε από τα αριστερά (με το να κάνουμε αμαρτίες), είτε από τα δεξιά, με υπερβολές παρά το θέλημα του Θεού (υπερβολική νηστεία και κάθε άλλη άσκηση). (βλέπε σχετικά και το βιβλίο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ).
     Πώς θα τον αντιμετωπίσουμε: Με το σταυρό («Κύριε, όπλον κατά του διαβόλου τον σταυρόν Σου ημίν δέδωκας»), με τα μυστήρια, με έναν καλό πνευματικό, με αδιάλειπτη προσευχή, κ.ά.
     Προσοχή! Να μη στέλνουμε ποτέ τους άλλους στο διάβολο! Δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό! Εμείς έχουμε εντολή να συνεχίσουμε το έργο του Χριστού, ο Οποίος ήρθε να καταλύσει τα έργα του διαβόλου. Ας μην του στέλνουμε, λοιπόν, οπαδούς, γιατί μπορεί να δαιμονιστούν, ιδιαίτερα τα παιδιά μας, για τα οποία είμαστε και υπεύθυνοι έναντι του Θεού. Μα κι αν δε δαιμονιστούν, επειδή τα φυλάει ο Θεός από τόσο μεγάλο κακό, σίγουρα θα πάθουν κάτι κακό (γκρίνια, ανυπακοή, ασωτία, κλπ).
     Ας μη στέλνουμε ούτε τα πράγματα στο διάβολο! (Κάποτε ο διάβολος ετοίμασε τραπέζι σε κάποιον, από τα πράγματα που είχε διαβολοστείλει)!
     Αδελφοί μου, ο διάβολος είναι πανούργος, δόλιος και εξυπνότερος από μας! Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε άγρυπνοι και με πολλή προσοχή! Στον αγώνα μας αυτό είναι απαραίτητη η δική μας προσπάθεια, αλλά απαιτείται και η βοήθεια του Θεού. Ο Θεός τη βοήθειά Του δεν την αρνείται σε κανέναν. Απομένει μόνο εμείς να προσπαθήσουμε πραγματικά. Καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου