Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Μερικές συμβουλές για γονείς


1. Να θυμάστε πως το κάθε παιδί σας είναι δώρο του Θεού, είναι η πλουσιότερη ευλογία που έχετε. Μη προσπαθείτε να το κάνετε ότι είστε εσείς ή ότι είναι ο αδερφός του ή οποιοσδήποτε συγγενής σας. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό – μοναδικό πρόσωπο. Η ευθύνη του γονιού είναι να βοηθήσει να αναπτυχθεί η προσωπικότητα του παιδιού του. Ο γονιός θα ξεριζώσει με διάκριση αγκάθια -ελαττώματα από την ψυχή του παιδιού και θα φυτέψει με στοργή λουλούδια και δένδρα πίστεως και αρετής.

2. Μη αποθαρρύνετε το παιδί όταν φαίνετε να αποτυγχάνει. Κι όταν αποτύχει βοηθήστε το να διδαχθεί από την αποτυχία του. Και προς Θεού μη το συγκρίνετε με άλλους που ίσως πέτυχαν καλύτερα. Αυτές οι συγκρίσεις θέλουν πολλή προσοχή, και μάλιστα πολύ συχνά φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.
3. Να θυμάστε ότι ο θυμός και η εχθρότητα είναι φυσικά αισθήματα. Αφήστε τα παιδί σας να εκφραστεί και να εξωτερικεύσει τα αισθήματά τους ειδεμή θα γίνουν εσωτερικά συμπλέγματα που μπορούν να ξεσπάσουν σε φυσικές αρρώστιες. Βοηθήστε το να εκφραστεί κόσμια και χωρίς να αμαρτάνει έχοντας αυτά τα συναισθήματα. Κι ακόμη βοηθήστε το να μεταμορφώσει αυτές τις δυνάμεις των αισθημάτων του σε δημιουργικές ενέργειες σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Π.χ. το θυμό να τον χρησιμοποιήσει εναντίον του κακού, εναντίον κάποιο πάθους το οποίο έχει.
4. Να επιβάλλετε πειθαρχεία στο παιδί σας με σταθερότητα και λογική. Μη τα πειθαρχείτε ποτέ θυμωμένοι. Το παιδί ξέρει πότε η πειθαρχία είναι για το καλό του και πότε προσπαθούμε μάλλον να το εκδικηθούμε. Ο θυμός σας δεν είναι καλός σύμβουλος για τις ενέργειές σας.
5. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί έχει ανάγκη από δύο γονείς. Δεν πρέπει πάντα ο ένας γονείς να πειθαρχεί το παιδί. Πρέπει και οι δύο γονείς με κοινή γραμμή να πειθαρχούν και να καθοδηγούν το παιδί. Ποτέ ο ένας γονέας δεν πρέπει να συμφωνεί με το παιδί εναντίων του άλλου γονέως.
6. Ποτέ να μη δίνετε στο παιδί σας ότι επιθυμεί η καρδιά του. μη του τα δίνετε όλα έτοιμα και απλόχερα. Να του επιτρέπετε μόνο του να κερδίζει και να αποκτά εκείνο που θέλει αν αυτό βέβαια είναι κάτι το καλό. Το συναίσθημα της αξίας είναι σπουδαίο στη ζωή του παιδιού.
7. Μη προβάλλετε τον εαυτό σας πάντοτε σαν το υπόδειγμα της τελειότητας. Το παιδί δεν είναι κακό να ξέρει ότι ο μπαμπάς και η μαμά του μπορεί να κάνουν και αυτοί λάθος. Βάλτε στην ψυχή του παιδιού σπουδαία πρότυπα για να αγωνιστεί να τους μοιάσει.
8. Μη φοβερίσετε το παιδί με κάτι που δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε και μη υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτε να εκτελέσετε. Το παιδί παίρνει τον εκφοβισμό ή την υπόσχεση του γονιού στα σοβαρά. Προσπαθήστε να είστε αξιόπιστοι στα λόγια σας και στις υποσχέσεις σας προς το παιδί σας. Όταν το παιδί χάσει την εμπιστοσύνη του στο γονιό του έχει χάσει το παν.
9. Μη το πνίξετε το παιδί σας με φαινομενική επιφανειακή αγάπη χωρίς βάθος. Η αγάπη πρέπει να δείχνετε μέρα με την ημέρα όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα. Μια αγάπη που μόνο υπόσχεται, αλλά δεν πραγματοποιεί, είναι πολύ άσχημο παράδειγμα για το παιδί σας.
10. Να διδάξετε στο παιδί σας την έντιμη εργασία. Καθοδηγήστε το έτσι ώστε να επιλέξει μια έντιμη εργασία που θα την κάνει έντιμα. Πρέπει να μάθει επίσης ότι χρειάζεται και η ανάπαυση και η διασκέδαση, αλλά δεν πρέπει να είναι η μοναδική φροντίδα της ζωής του.
11. Μη προσπαθείτε να προστατεύετε το παιδί σας εναντίον κάθε απογοητεύσεως και κάθε χτυπήματος και αναποδιάς. Πρώτον διότι δεν θα τα καταφέρετε σε όλα, δεύτερον διότι θα σας παρακούσει πολλές φορές και τρίτον διότι τα χτυπήματα, οι αναποδιές και οι αποτυχίες είναι εκείνες που δημιουργούν χαρακτήρα στο παιδί και ατσαλώνουν τη θέλησή του με την κατάλληλη καθοδήγησή σας.
12. Να μάθετε το παιδί σας να αγαπά το Θεό και να αγαπά τους συνανθρώπους του. Δείξτε του με το παράδειγμά σας πώς να εργάζεται για το κοινό καλό. Και μάθετέ το να αντιπαρέρχεται με χριστιανικό φρόνημα κάθε κακό που του κάνουν.
13. Μη στέλνετε απλά το παιδί σας στην εκκλησία. Να το παίρνετε μαζί σας. Μάθετε το παιδί σας να μελετά καθημερινά το λόγο του Θεού. Να προσεύχεται, να νηστεύει, να ζει γνήσια εκκλησιαστική ζωή.
14. Συνδέστε το παιδί σας με έναν καλό πνευματικό. Αυτό θα βοηθήσει το έργο της διαπαιδαγώγησης που έχετε να κάνετε. Αλλά θα είναι και μελλοντικό στήριγμα για τις δύσκολες στιγμές.
15. Για όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω και για πολλά άλλα που χρειάζεται η σωστή αγωγή να δίνετε εσείς σαν γονείς το καλό παράδειγμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου