Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το κουτσομπολιό

Α. Ποιος σε διόρισε υπεύθυνο για τη ζωή των άλλων; Να σχολιάζεις, να κουτσομπολεύεις, να διαδίδεις; Είτε καλά είτε κακά είναι τα έργα τους, εμάς δε μας πέφτει λόγος. «Έκαστος τω ιδίω Κυρίω στήκει ή πίπτει», λέει η Αγία Γραφή. Μην κρίνεις, λοιπόν, γιατί:
Συνήθως τα κακά τα μεγαλοποιούμε και τα διαδίδουμε, χωρίς να έχουμε τις περισσότερες φορές προσωπική γνώση γι’ αυτά που λέμε. Είναι τόσο συνηθισμένες και κοινές οι φράσεις: «Άκουσα, λένε, λέγεται», κ.τ.ό.

Τα καλά έργα πάλι, το κουτσομπολιό προσπαθεί να τα μειώσει και να τα αμαυρώσει. Γι’ αυτό μιλάει συνήθως με μισόλογα και με υπονοούμενα. Είναι γνωστές οι φράσεις:

«Ποιος ξέρει γιατί το έκανε,
τι επιδίωκε,
κάνει τον καλό», κ.τ.ό.
Δυστυχώς φαίνεται ότι πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις προβάλλει κανείς ό,τι κακό κρύβεται στο βάθος της καρδιάς του.
Β. Γι’ αυτό σκέψου τα δικά σου λάθη και τις αμαρτίες σου και χρησιμοποίησε το χρόνο σου για ό,τι είναι καλό και ευάρεστο στο Θεό.
Σκέψου πόσα έχεις να κάνεις για τη σωτηρία σου και τότε σίγουρα δε θα βρεις χρόνο για το κουτσομπολιό.
Σκέψου πόσο καλύτερος θα ήσουν, αν το χρόνο που κουτσομπολεύεις ή κατακρίνεις τον χρησιμοποιούσες για προσευχή και για καλωσύνες.
Σκέψου ότι για κάθε αργό λόγο που λέμε θα λογοδοτήσουμε! Πόσο μάλλον για το κουτσομπολιό και την κατάκριση…
Προσπάθησε να ανέβεις πνευματικά! Έστω να φτάσεις στην κατάσταση των αρχαίων Ελλήνων, που έλεγαν: «Ή λέγε τι κρείττον σιωπής ή σιωπήν άγε».
Σκέψου κι αποφάσισε τι θέλεις να είσαι: Μύγα ή μέλισσα; Για να βοηθηθείς, σου λέω τα χαρακτηριστικά τους: Η μύγα πλησιάζει αδιάκριτα σε οτιδήποτε, καλό ή κακό. Βρωμίζει το καλό και βρωμίζεται από το κακό. Τη σιχαίνονται όλοι! Αντίθετα, η μέλισσα πλησιάζει μόνο τα άνθη, παίρνει ό,τι καλό βρίσκει σ’ αυτά και παράγει την ευλογημένη τροφή, το μέλι.
  Τι θες, λοιπόν; να ανακατεύεσαι με τις ακαθαρσίες και να ζεις μ’  αυτές σαν τη μύγα ή να είσαι η ευλογημένη μέλισσα;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου