Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η στενή και τεθλιμένη οδός


Ο Χριστός καθόρισε το δρόμο για τον εαυτό Του, για τους αποστόλους, για τους αγίους και για όλους τους χριστιανούς. Η πλατειά οδός είναι αυτή που οδηγεί στην απώλεια και στο χαμό. Ο σωτήριος δρόμος, η οδός της σωτηρίας είναι μια: Αυτή που λέει ο Κύριος. Αυτά τα γράφουμε διότι:
          Α. Είναι Σαρακοστή. Κι αυτό σημαίνει στενή και τεθλιμμένη οδός, δηλαδή νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, άσκηση, στέρηση, για να φτάσουμε στην Ανάσταση. Ακολουθώντας την πλατειά οδό του κόσμου, της νοοτροπίας του κόσμου, δηλαδή του Σατανά, δε θα φτάσουμε ποτέ στην Ανάσταση. Αυτή είναι άλλη οδός, όχι εκείνη που χάραξε ο Χριστός. Δεν οδηγεί σε ανάσταση (και ανάταση) ψυχών και σωμάτων. Δεν οδηγεί σε βίωση των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

          Β. Ο διάβολος κάνει πολλές τέτοιες σατανικές εισηγήσεις και μας λέει: «Οι νηστείες, οι αγρυπνίες, οι μετάνοιες κι όλα αυτά είναι καλά, αλλά είναι για τους καλογέρους. Δεν είναι για όλον τον κόσμο! Οι έγγαμοι χριστιανοί δεν έχουν υποχρέωση να τα τηρήσουν αυτά»!
          Γ. Ο Χριστός όμως υπέδειξε ένα δρόμο, τη στενή και τεθλιμμένη οδό, και την υπέδειξε για όλους, μοναχούς και εγγάμους. Μία είναι η οδός του Χριστού.
          Θυμάστε ποιους μακαρίζει στους Μακαρισμούς που αναφέρει το ευαγγέλιο; Τι λέει;
          Μακαρίζει τους φτωχούς. Και το λέει αυτό στο λαό, για όλους. Εξάλλου, τότε δεν υπήρχαν καλόγεροι.
Μακαρίζει όσους θα ονειδιστούν και θα διωχθούν. Και το λέει για όλους, σε άνδρες, σε γυναίκες, σε παιδιά, σε παντρεμένους και σε ανύπαντρους.
Επίσης η ορθόδοξξη ζωή και πνευματικότητα μας προτρέπει να ζούμε τη ζωή της υπακοής στον πνευματικό μας πατέρα. Και τη συνιστά σε όλους, για να επιστρέψουμε από το δρόμο αυτό στον παράδεισο, απ’ όπου εκδιωχθήκαμε εξαιτίας της παρακοής μας.
          Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί τώρα στις απόκριες τέτοιες πνηρές εισηγήσεις και άλλα παρόμοια λένε πολλοί, για να παρασύρουν τη νεολαία, αλλά και τους μεγάλους στα καρναβάλια. Για ποιον όμως είπε ο Χριστός «μη αγαπάτε τον κόσμον μηδέ τα εν τω κόσμω»; Για ποιον είπε «μην αργολογείτε», «μην καγχάζετε», «μη μεθάτε»; Για ποιον είπε «μη πλανάσθε˙ ουκ οίδατε ότι ούτε πόρνοι, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ούτε λοιδωροί, βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι»; Φίλοι μου, ένα είναι το Ευαγγέλιο, για κληρικούς και για μοναχούς, για παπάδες και για δεσποτάδες, για λαϊκούς και ρασοφόρους, για μικρούς και μεγάλους.
          Αν έβλεπαν οι άνθρωποι έναν παπά να χοροπηδάει στην ντίσκο, τι θα έλεγαν; «Πω, πω, δεν ντρέπεται παπάς άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο»; Τα ίδια όμως ισχύουν για όλους.
          Δ. Αδελφοί χριστιανοί, πρέπει να συνέλθουμε! Είναι καιρός μετανοίας για όλους μας. Μετανοίας με δάκρυα, με προσευχή και εξομολόγηση. Να λέμε την αμαρτία ότι είναι αμαρτία και να ζητάμε έλεος από το Θεό.
          Οι έγγαμοι από μας ανέλαβαν κάτι παραπάνω από τους καλογέρους ενώπιον του Θεού. Ανέλαβαν να φτιάξουν οικογένεια και, βέβαια, να την οδηγήσουν σε οδό σωτηρίας. Και το ανέλαβαν αυτό ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
          Φίλοι μου, αμαρτίες έχουμε όλοι μας! Αμαρτάνουμε κάθε στιγμή και κάθε ώρα. Όμως ας μην προσπαθούμε να φτιάχνουμε δικές μας θεωρίες και να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα!
          Η οδός του Χριστού, η στενή και τεθλιμμένη οδός, είναι οδός καθ’ υπερβολήν. Είναι πάνω από το Μωσαϊκό νόμο και είναι για όλους τους χριστιανούς. Και μόνο με το δρόμο αυτό θα φτάσουμε στην Ανάσταση.
Καλή Ανάσταση λοιπόν σε όλους και σε όλες με το δρόμο της μετάνοιας που μας δείχνει η Εκκλησία αυτή την περίοδο της Μαγάλης Σαρακοστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου