Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

15 οδηγίες για να κάνετε τα παιδιά σας ευτυχισμένα

1. Να αγαπάς τα παιδιά σου και να τους το δείχνεις με λόγια και με πράξεις. Να τα κάνεις να αισθάνονται ότι τα αγαπάς και να έχουν πρόχειρες μέσα τους τις αποδείξεις της αγάπης σου.

2. Να μη ζητάς πράγματα που είναι αδύνατον να σκεφτούν ή να κάνουν τα παιδιά σου. Δεν θα υποτιμάς τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους αλλά ούτε θα υπερβάλλεις.

3. Να μην τα κοροϊδέψεις και να μην τα εξαπατήσεις ποτέ. Είναι αποτυχημένος τρόπος συμπεριφοράς προς τα παιδιά και κάποια στιγμή η απάτη σου θα αποκαλυφθεί.

4. Να κρατάς τις υποσχέσεις που τους δίνεις. Εάν υποσχέθηκες κάποια αμοιβή πρέπει να την δώσεις. Εάν υποσχέθηκες κάποια τιμωρία πρέπει να την επιβάλεις.

5. Να διορθώνεις έγκαιρα τα λάθη των παιδιών σου, χωρίς να αργοπορείς. Η καθυστέρηση μεγαλώνει το δένδρο του κακού μέσα τους.

6. Ποτέ σου να μην μεγιστοποιείς  μπροστά στα μάτια των παιδιών σου την αξία των υλικών αγαθών. Βοήθησέ τα να μην προσκολληθούν ποτέ σ’ αυτά.

7. Να μην κάνεις ποτέ και να μην λες ποτέ κάτι που δεν επιθυμείς να πει ή να κάνει το παιδί σου. Μην ξεχνάς ότι το παιδί σε αντιγράφει σχεδόν σε όλα.

8. Να μην δείχνεις εύνοια σε κάποιο από τα παιδιά σου. Μην ξεχωρίζεις κάποιο απ’ όλα και του δείχνεις ιδιαίτερη συμπάθεια. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να το κάνεις με «κρυφό» τρόπο, τα παιδιά έχουν την ιδιαίτερη διαίσθηση να καταλαβαίνουν τη μεροληπτική συμπεριφορά.

9. Να κάνεις το σπίτι σου τον πιο επιθυμητό τόπο του κόσμου τούτου για τα παιδιά σου. Βοήθησέ τα να αισθάνονται στο σπίτι τους πιο άνετα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Αλλά και την παρέα των γονιών και των αδελφών καλύτερα από κάθε άλλη παρέα.

10. Ζήσε εσύ κοντά στο Θεό με την καρδιά σου. Δείξε στα παιδιά σου την ευτυχία που έχεις κοντά στο Θεό. Με το υπόβαθρο αυτό προσπάθησε να οδηγείς με ειλικρίνεια και με σοφία τα παιδιά σου στη ζωή κοντά στο Θεό, κοντά στην Εκκλησία, αλλά και στη μελέτη για το Θεό και για την Εκκλησία.

11. Ζήστε σαν σύζυγοι με απόλυτη αγάπη μεταξύ σας, χωρίς να μπαίνει ανάμεσά σας κανείς άλλος παρά μόνο ο Θεός.

12. Βρείτε έναν πνευματικό που να κατευθύνει την πνευματική σας ζωή. Δεν τα ξέρετε όλα και χρειάζεστε βοηθό σ’ αυτή την πορεία.

13. Οδηγήστε και τα παιδιά σας κοντά στον πνευματικό και την εξομολόγηση. Θα βοηθήσει πάρα πολύ το έργο σας.

14. Προσπαθήστε να ενεργείτε με διάκριση σε όλα τα παρουσιαζόμενα προβλήματα και φυσικά με το φωτισμό του Θεού.

15. Να προσεύχεστε θερμά στο Θεό για τα παιδιά σας. και να τα μάθετε κι αυτά να προσεύχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου