Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2012


Α. Καινούργιος χρόνος! Ένα δώρο του Θεού για τον καθένα μας! Δώρο προσωπικό, που σε αρκετούς άλλους δεν το έχει δώσει.

Β. Αυτό συνεπάγεται ευθύνη για το πώς θα τον αξιοποιήσουμε. Ο λόγος του Θεού, για να μας διδάξει πώς να τον χρησιμοποιήσουμε, μας συμβουλεύει: «Βλέπετε ουν πώς ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι, αλλ’ ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισίν».

Γ.

1. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο για τον εξαγιασμό μας. Να εκμεταλλευτούμε και τις καλές, αλλά και τις κακές στιγμές της ζωής μας. Π.χ. Στη χαρά να δοξάσεις το Θεό, αλλά και στη λύπη και στα προβλήματα να μη γογγύσεις.

2. Να εξαγιάσουμε τον εαυτό μας και το χρόνο μας με την εργασία. Η εργασία μας αυτή όμως θα πρέπει να είναι απλώς για το βιοπορισμό μας, και όχι για να εξυπηρετήσει πολυτέλειες. Και βέβαια, δε θα πρέπει να είναι σε βάρος της πίστης μας. Π.χ. παράβαση της αργίας της Κυριακής ή υπερβολική δουλειά, για να αποκτήσουμε πολυτέλειες ή για να βρουν σπίτια και χωράφια τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας.

3. Να εξαγιάσουμε το χρόνο μας με την μυστηριακή ζωή. Να συμμετάσχουμε στην εξομολόγηση, στη Θεία Κοινωνία και στις ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

4. Να εξαγιαστεί ο χρόνος μας με την προσευχή, όπου κι αν είμαστε. «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε», λέει ο απόστολος Παύλος. Και είναι κατανοητό ότι μπορούμε να προσευχηθούμε οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε˙ στο δρόμο, στο λεωφορείο, στη δουλειά, στο σχολείο.

5. Τέλος να εξαγιάσουμε το χρόνο μας με πράξεις αγάπης,  με προσευχή για τους άλλους, με έμπρακτη συμπαράσταση στα προβλήματα και στις ανάγκες τους.

Και μην πει κανείς «δεν έχω χρήματα»! Φτάνει το δίλεπτο της χήρας, για να πας στον παράδεισο! Φτάνει ένα ποτήρι δροσερό νερό, για να πάρεις μισθό από το Θεό!

Δ. Ανάπτυξη εξ αντιθέτου:

  • Δεν είναι εξαγιασμός του χρόνου το χαρτοπαίγνιο.

  • Δεν είναι εξαγιασμός του χρόνου το κουτσομπολιό.

  • Δεν είναι εξαγιασμός του χρόνου η εργασία στις γιορτές.

  • Δεν είναι εξαγιασμός του χρόνου οι ατέλειωτες πολιτικές και ποδοσφαιρικές συζητήσεις.

  • Δεν είναι εξαγιασμός του χρόνου το χάζεμα στην τηλεόραση.

  • Όλα αυτά είναι σκότωμα του χρόνου! Είναι διασκορπισμός της ζωής μας και του χρόνου μας. Είναι προσβολή κατά του Θεού!

Ε. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο εξαγιασμός του χρόνου είναι εργασία, μυστηριακή ζωή, αγάπη, προσευχή. Καλή χρονιά, λοιπόν, γεμάτη από τις ευλογίες του Θεού! Γένοιτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου